Gabriellas bästa böcker 2010

Publicerad: Fredag, 1 januari 2010, Skribent: Gabriella
Senare halvan av 2010 innebar för mig en återgång till studierna igen - denna gång av just litteratur. Och även om Dante's Gudomliga komedi är bra, så är den är ju inte helt färsk... Läsandet av nya romaner har alltså hamnat lite på hatthyllan, men det finns ju ett par böcker man bara inte kan motstå!

Elizabeth Moons Oath of Fealty. Efter många långa års väntan, kommer en fristående uppföljare på böckerna om Paksenarrion, fåraherdesdottern som blev paladin. I denna trilogy, Paladin's Legacy, fokuserar Moon på hertig Kieri Phelan och hans öden och äventyr efter den ursprungliga trilogin. Ett utmärkt val, tycker jag, eftersom Phelan var den mest fascinerande figuren i hela trilogen jämte Paks själv, såklart.Det var jättekul att återkomma till Paksenarrions värld och det måtte nog även Moon ha tyckt, för boken lyfter fram kära gamla bekanta på ett utmärkt sätt. Naturligtvis möter vi också nya figurer och det blir både hovintriger och mörka släkthistorier att reda ut.

Catherine Asaros Diamond Star. En kul science fiction bok, som tyvärr också är god kandidat till årets fulaste omslag... Men låt inte det hindra er, för Diamond Star var ungefär som en riktigt bra danslåt ska vara - lite cheesy, kanske, men man rycks med ändå och har snart så kul att man glömmer alla små skavanker. SF att läsa en mulen eftermiddag när man inte riktigt orkar ta sig igenom tusen sidor noggrant utforskad framtidsteknologi.

Jim Butchers Changes. Trollkarlsdeckaren Harry Dresdens liv förändras tumultartat i boken som passande nog heter "Changes". Det här är inte rätt ställa att kliva in i Dresden Files-serien om man inte läst den än, men för fansen som hängt med ett tag var boken oemotståndlig. Kriget mot Det röda hovets vampyrer som har trappats upp i flera böcker når en kritisk punkt, samtidigt som Harrys gamla flamma Susan återvänder med ett livsomvälvande avslöjande... En mörk, spännande bok som var helt omöjlig att lägga ifrån sig när jag fick den i handen.

Jag måste också nämna en författare som jag upptäckte i år, även om hans böcker egentligen kom redan 2009: Walter Moers' Alchemasters apprentice är härligt klurig fantasy, perfekt för språknördar och Monty Python-fans.

Gabriella har också listat sina bästa mangatips för året på J-Fi. Dem hittar du här.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev