2019 års tecknade serier

Publicerad: Fredag, 13 december 2019, Skribent: David

David sammanfattar 2019 års tecknade serier. En del rysligt, en del mysigt och en del nostalgiskt blir det när han tittar igenom årets läsning.

THE WALKING DEAD VOL 32: REST IN PEACE av Robert Kirkman & Charlie Adlard
The Walking Dead 32 avslutar hela zombieäventyret som hållit på sedan 2004 och får på många sätt representera alla 32 seriealbum. Att den sätter punkt på ett tillfredsställande sätt får ses som någon form av bragd.

OUTER DARKNESS VOL 1 av John Layman & Afu Chan
Outer Darkness 1 är första delen i ett idérikt och färgglatt skräckäventyr ute i rymden. Det blir aldrig läskigt, men det finns en fantastisk känsla av krypande obehag mitt i alla glättiga färger och tjocka linjer.

BLOOM av Kevin Panetta & Savanna Ganucheau
Bloom är en mysig blandning av försiktigt trevande kärlek och brödbakande. Ni hör ju! Går inte att inte älska. En finstämd och vardagligt romantisk berättelse som är enkelt men vackert illustrerad - och innehåller en massa bröd.

BUDDY LONGWAY SAMLADE ÄVENTYR 1 av Derib
Att Cobolt förlag ger ut Buddy Longways samlade äventyr är lite av en kulturgärning. Aldrig (?) har en europé ritat och berättat om det amerikanska vilda västern-livet med så mycket kärlek som Derib lyckas med här.

WILLIAM GIBSON'S ALIEN 3 av William Gibson & Johnnie Christmas
Science fiction-författaren William Gibson skrev en gång i tiden ett manus för en Alien 3-film som aldrig filmades. Nu har det omarbetats och illustrerats och finns som seriealbum. Perfekt ”what if”-berättelse och spännande att se vad som kunnat ha varit, hade ödet sett annorlunda ut.

SPIROU: HOPPETS TID, DEL 2 av Émile Bravo
Spirou vet man aldrig riktigt var man har nuförtiden. Nya tecknare kommer och går, och ibland blir det bra, ibland inte lika. Hoppets tid, om Spirou under andra världskriget och om förföljandet av judar i Belgien, är de bästa Spirou-albumen på länge.

DIE VOL 1: FANTASY HEARTBREAKER av Kieron Gillen & Stephanie Hans
Die 1 av Keiron Gillen gör det bästa av Stranger Things-hypen. Ett gäng vuxna individers rollspelande under ungdomsåren hemsöker deras vuxna liv. Mörk berättelse som balanserar mellan skräck och fantasy.

VIDEVILL 1 - SKUGGJÄGARE av Frédéric Brrémaud
Videvill är en på många sätt typisk europeisk fantasyserie för de flesta åldrar, och kul att den släpps på svenska där seriealbumsmarknaden för lite äldre barn är så skral. Handlar om flickan Videvills nästan lite drömlika färd i en fantasyvärld. De underbara illustrationerna höjer berättelsen.

FARBROR JOAKIMS LIV: NÄR YUKONS HJÄRTAN GLIMMAR OCH ANDRA ÄVENTYR av Don Rosa
I Farbror Joakims Liv: när Yukons hjärtan glimmar och andra äventyr återvänder Don Rosa till Joakims ungdomsår och fyller i lite tidigare luckor i berättelserna. Don Rosa är den bästa nu levande Kalle Anka-författaren, och det märks att han har ett extra gott öga till Farbror Joakim.

DAREDEVIL VOL 1: KNOW FEAR av Chip Zdarsky
Chip Zdarsky har plötsligt gått och blivit den kanske bästa författaren hos Marvel. Hans Daredevil gör allt rätt och jag njuter av alla svårigheter som hinner ikapp Matt Murdock för att han är den han är.

SPIDER-MAN: LIFE STORY av Chip Zdarsky
Spider-Man: Life Story har Chip Zdarsky också skrivit, vilket är ett destillat av allt som är bra med Spider-Man, vilket gör att berättelsen är väldigt komprimerad, men ändå lyckas engagera.

THE BATMAN WHO LAUGHS av Scott Snyder & James Tynion IV
The Batman Who Laughs är en mörk historia, vilket passar Batman bra. Den skrattande Batman iscensätter sin plan nästa plan, vilket är ett hisnande äventyr över flera dimensioner och alternativa världar. Galet och aningen hysteriskt, med passande hårdrocksestetik.

NORRSKEN - RESAN TILL JOTUNDALEN av Malin Falch
Norrsken - resan till Jotundalen är en fin och norsk serie om ung tjej, för alla som vill ha mer äventyr som Frost. Kul att läsa om äventyr som tar till vara på naturen i norra Norge.

ABBOTT av Saladin Ahmed & Kivela
Abbott handlar om kedjerökande reportern Elena Abbott som undersöker brott polisen i 1970-talets Detroit inte tagit tag i, och upptäcker något övernaturligt bakom. Mycket tid läggs på att få till 70-talskänslan, vilket ger allt ytterligare en dimension.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev