2019 års spel

Publicerad: Måndag, 16 december 2019, Skribent: Gunilla

Särskilt bland rollspelen var 2019 ett fruktbart år. Flera nya spel tävlar med återutgivna klassiker och en växande popularitet för Dungeons & Dragons. På brädspelshyllan har vi vitt skilda favoriter som fågelsamlarspelet Wingspan och episka Journeys in Middle-earth. Vi har tagit med en del spel från 2018, som blev omtalade eller fick pris i år. Läser du tyska har Spiel des Jahres en trevlig broschyr med alla spel de tyckte bäst om i år.

BRÄD- OCH KORTSPEL

ESCAPE FROM PIRATE COVE
Ett samarbetsspel för barn med memory-liknande mekanik. Samarbeta mot kapten Vitskäggs hemska spöke och hitta skatten.
2-4 spelare från 5 år. 15 min. Regler på engelska (men inget krav att spelarna kan läsa).

EVERDELL
Alla spel med grävlingar är bra, eller hur? Grävlingar (och andra gulliga djur) som bygger upp pittoreska samhällen i ett lummigt landskap (med ett 3D-träd i spelplanen) måste vara bra! Ett prisbelönt worker placement-spel som egentligen släpptes 2018.
1-4 spelare från 12 år. 60-120 min. Regler på engelska.
Se Zee Garcias recension för Dice Tower.

EXIT
Alla vill fly just nu, som det verkar. Escape Room-spel är extremt populära och hela serien av EXIT-spel, pusselgåtor som bara kan spelas en gång, har sålt som smör under året. De finns både på svenska och engelska.
1-4 spelare från 12 år. 45-90 min. Regler på svenska eller engelska.

JUST ONE
Lättsamt samarbetsspel som vann pris som årets spel (Spiel des Jahres) 2019. Ett ord söks och en av spelarna vet inte vilket. De andra ska ge ledtrådar som gör det lätt att gissa, lite som gåtorna i ett korsord.
3-7 spelare från 8 år. 20 min. Regler på svenska.
Läs motivationen för vinsten som Årets spel.

KEYFORGE
Veteranen Richard Garfield, skapare av bland annat Magic: the Gathering, har designat ett spel med slumpmässigt genererade kortlekar. I en värld med medeltida riddare, robotdemoner och rymdvarelserna från Mars Attacks ska två spelare tävla om vem som är den mäktigaste arkonten.
2 spelare från 14 år. 15-45 minuter. Regler på engelska.
Läs Simons presentation av spelet.

JOURNEYS IN MIDDLE-EARTH
Samarbetsspel med kampanjkänsla i Tolkiens Midgård. Spelet använder en digital app (nödvändig för att spela) på ett listigt sätt för att variera spelupplevelsen och modifiera utmaningarna för olika antal spelare.
1-5 spelare från 14 år. 60-120 minuter. Regler på engelska.
Läs Luke Plunketts recension på Kotaku.

PARANORMAL DETECTIVES
Gillade du Mysterium? Paranormal Detectives är ett nytt, väldigt lyckat spel baserat på samma premiss – någon är mördad och ska från andra sidan försöka förklara för övriga spelare hur mordet gick till.
2-6 spelare från 12 år. 30-50 minuter. Regler på engelska.
Se Stella & Tarrant på Dice Tower spela.

TAPESTRY
Jamey Stegmaiers (skaparen av bland annat Scythe) har designat ett egensinningt civilisationsbyggarspel som vänder upp och ner på spelarnas förväntningar. Målet är att bygga den historiemässigt bästa civilisationen och spelarnas val skapar väldiga olika kulturer.
1-5 spelare. 120 minuter. Regler på engelska.
Läs Abram Towles recension.

VIKINGARNAS DAL
Årets barnspel handlar om tunnrullningstävlingen i Vikingarnas dal. Spelarna försöker slå ner rätt tunnor och sedan taktiskt placera sina vikingar på bryggan och samla skatter till sina skepp.
2-4 spelare frn 6 år. 15-20 minuter. Regler på svenska.
Läs motivationen för vinsten som årets barnspel.

WINGSPAN
Årets kanske mest omtalade spel. Korten med vackra bilder på fåglar (i grundspelet amerikanska, men en europeisk expansion finns) ger extra lyft åt det här fågelsamlarspelet.
1-5 spelare . 40-70 min. Regler på engelska.
Se Rodney Smith förevisa spelet.

ROLLSPEL

ALIEN RPG
Alien RPG är precis vad det låter som - xenomorfskräck i slutna utrymmen på skitiga fraktskepp och installationer i yttre rymden. Två spelstilar ges, en anpassad för korta scenarion med mycket skräck och en för längre kampanjspel, med mer utforskande och undersökning.
Läs om spelet här.

CALL OF CTHULHU STARTER SET
Startbox till nya versionen av världens populäraste skräckspel. Lådan innehåller allt du behöver för att börja spel: ett soloäventyr, förenklade regler, tre nybörjaräventyr, fem färdiga rollpersoner, rollformulär och – förstås – handouts!

CHOCK
Det här är INTE någon ren nyutgåva av det 80-talsspel som hette Chock på svenska och Chill på engelska, utan ett helt nytt spel. Hemvävd svensk skräck med monster och fasor i nutid eller under beredskapstidens 40-tal.
Läs Björn Flintbergs text om arbetet med spelet.

DIALECT
Årets bubblare bland rollspelen, eller kanske snarare ett spel med rollspelsliknande inslag. Det är ett väldigt speciellt spel som utsforskar ett isolerat samhälle, språkets roll för identiteten och ett språks utdöende. Läs Alex Roberts recension i Vice.

D & D ESSENTIALS KIT
Andra startlådan till Dungeons & Dragons behöver ingen närmare presentation. Allt du behöver för att börja spela världens populäraste rollspel.

EBERRON
En populär spelvärld till Dungeons & Dragons har nu anpassats till femte utgåvan av spelet. Eberron är en ångpunkig värld med ”warforged” (stridsrobotar), magiska spårvägar, dolska konspirationer och dinosaurier!

HANDBOK FÖR SUPERHJÄLTAR ROLLSPELET
Den populära barnboksserien om Lisa som blir en superhjälte har blivit rollspel. Gör egna superhjältar och ge er ut på spännande uppdrag. Passar barn från sex år och uppåt.

PATHFINDER 2ND ED
Inget nytryck, utan en ganska kraftigt förändrad utgåva av Pathfinder, rollspelet som ursprungligen föddes ur reglerna till Dungeons & Dragons 3.5. Den mycket välgjorda kampanjvärlden är sig lik, men reglerna har förnyats.

SHADOWRUN 6TH ED
Vem kunde tro att ett spel med alver, orcer och cyberpunkhackers skulle stå emot tidens tand? Men Shadowrun är märkligt modernt, trots den lite cheesy miljön, och retro-hacking-reglerna är klart charmiga. Reglerna är ganska komplexa, men ger riktigt skojiga rollpersoner.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev