2019 års barn- & ungdomsböcker

Publicerad: Fredag, 20 december 2019, Skribent: Sofia Flodin

Vad har inkommit som vi läst och gillat bland årets barn- och ungdomslitteratur? Vi sammanställer en liten lista med några av våra favoriter.

Särskilt på skräckfronten har det funnits en mängd spännande nyheter, eller kanske snarare ”mysrys” än skräck när det gäller barnböckerna. Några riktigt bra trilogier för unga vuxna har avslutats, som DEN SISTA ILLUSIONEN av Henrik Fexeus och böckerna om MARESI  av Maria Turtschaninoff.

SOMMARSKUGGAN OCH HALLOWEEN-BUSET är årets storsäljare bland barnböckerna. Föga förvånande för oss småbarnsföräldrar som på nära håll har sett Sommarskuggans enorma förmåga att skrämma och förtjusa både i SVTs Sommarlov och nu också som helt fristående berättelse i bokform.

GASTAR I GÖTEBORG. Martin Olczak och Anna Sandler fortsätter berättelserna om Jack och hans familj. Den nya serien lämnar Stockholm och startar med ett spännande äventyr på västkusten. Vilka väsen, varelser och vanvettigheter väntar i Göteborg?

PRÄSTGÅRDENS HEMLIGHET. Del ett i Spökkameran av Tobias Söderlund har blivit populär bland mellanstadiebarn som gillar övernaturliga rysligheter. Det handlar om några unga Youtubers som efter utflykt till en särdeles hemsökt plats råkar få med sig spöket hem i sin kamera.

 MARDÖMSSÄLLSKAPET. Här finner vi fler spökhistorier och hemsökta hus men vad händer när Mardrömssällskapet får med sig en ny medlem hem från spökhuset? Rysligt fint illustrerad av Johan Egerkrans.

BERÖRINGEN är en ny spännande ungdomsbok av dramatikern Gustav Tegby. Det handlar om sextonåriga Elins förbannelse och vad som skulle hända om hon gick ut ur lägenheten och råkade röra vid någon.

Gulliga böcker för de yngsta har vi också och vi vill särskilt tipsa om HEJ ALLA MONSTER av Alexander Jansson och pekboken ÄR DU DÄR, LILLA ENHÖRNING? som är nästan outhärdligt söt.

KARMA OCH JONAR - KLIPPTROLLEN är starten på en rikt illustrerad ny fantasyserie för lågstadiebarn – en Ronja och Birkhistoria med färgglada enhörningar!

Sist men inte minst måste jag peka ut enhörningen bland höstens barnboksutgivning – den säregna och fantastiska barockfantasyn KNÄCKARBANKETTEN av duon Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Lika rolig som högläsning och att läsa själv med ett tänkvärt budskap om hur vuxna beter sig som bortskämda barn och förstör naturen och att det nog kan vara bra att lyssna till barnen istället. Dessutom underbara fabeldjur och mopsar!

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev