Assassin's Fate

Publicerad: Torsdag, 4 maj 2017, Skribent: Jenny

Det var nära tjugo år sedan jag läste första boken om FitzChivalry Farseer, och nu har jag precis läst den sista. Historien om Fitz och Fool är över, och deras gärning är avslutad. Och det är minsann inte lite de har åstadkommit genom åren! Iklädda olika identiteter och olika namn, och genom mycket lidande har de vridit tiden i rätt led om och om igen som profet och katalysator.

Robin Hobb har i Farseer-trilogierna skapat både en utav de mest realistiska och en av de grymmaste världarna bland de mest ansedda fantasyförfattarna. Folk är mestadels fula, skitiga och elaka, men orsak och verkan visas tydligt i relationerna mellan nationer och adelsätter, mellan pirater och handelsmän, mellan profeter och lönnmördare.  Och mitt i  allt detta kastas Fitz om och om igen in för att agera liten tuva som välter stort lass. Priset har ofta varit högt: en gång till och med själva livet (men han repade sig).

Fool eller Amber, Lord Golden, Chance, eller som när Fitz någon sällsynt gång yttrar hans verkliga namn "Beloved", har alltid varit den som lett och styrt Fitz på vägen som leder till en bättre framtid (något den här världen verkligen behöver) men sitter nu själv mer eller mindre i sitsen som katalysator, eller till och med aktiv pjäs på brädet när de gör sista etappen på resan till  Clerres, platsen där han utbildades till profet. Där tyder de andra av hans folk drömmar om framtiden så att de kan påverka den. Men inte till värdens gagn, långt ifrån! Efter generationer av moraliskt förfall visar den Vita Staden ett skimrande yttre medan kärnan är rutten och maskäten.

I sin hunger efter mer makt och rikedom har profeterna i Clerres torterat Fool tills han var nära döden, manipulerat Fitz så att det var han som gav självaste dödsstöten, slaktat alla på hans egendom, och fört bort Bee, dotter till Fitz och på underlig väg född med Fools förmågor. I tron att hon är död har Fitz bara ett mål: att döda alla inblandade i dådet. Fool och Fitz har slagit följe en sista gång för att utverka en komplett och skonigslös hämnd.

Men det är fler som ropar på hämnd mot Clerres. På sin resa genom Rain Wilds och Kelsingra där de möter drottning Malta och kung Reyn vävs drakarnas historia in i deras  personliga hämnd. Genom flera av Hobbs trilogier har historien pusslats ihop. Vad hände egentligen med drakarna, vart tog alla Elderlings vägen, och är de lindormar som kläcks efter de nyuppväckta drakarna verkligen utom fara? Varför har inte draken Icefyre, som är den sista nu levande draken som minns allt sagt något? Alla svar finns i Clerres, och drakar är inte de mest tålmodiga eller resonliga varelser. Nej, de är snarast nyckfulla gigantiska (men förtrollande) psykopater, och kommer inte ta minsta hänsyn till vilka som finns i staden när de anländer.

Samtidigt färdas även Bee mot Clerres med sina kvarvarande plågoandar. Hon har med listighet, mod och en stor portion tur blivit av med de flesta, vilket är starkt jobbat för en liten tioåring, men det har också förvandlat henne till ett rovdjur helt i klass med sin far. Hon har dessutom hjälp av ”vargafar”, Fitz själsbundna tillika avlidna vargföljeslagare som tagit på sig rollen som beskyddare nät ingen annan kunde. Henner arv från Beloved blir också starkare, och hon får allt svårare att dölja sina profetiska drömmar för sina fångvaktare.

Det är mycket som sammanstrålar i Clerres, och det är ett sant nöje att läsa en författare som lyckas knyta ihop en berättelse som pågått i över tjugo år och omfattar mängder av platser och personer, politiska allianser, krig, katastrofer, enorma personliga lidanden och förbrytelser, och få det att fungerande fogas samman. Det är inte en mild värld, och grymheterna och lidanet kan ibland kännas alltför verklighetstroget beskrivna, men den känns alltid levande och intressant. Det är många händelser som nämns sammanfattade för att varken Fitz eller Bee – de två synvinkelspersonerna – är närvarande som kunnat bli hela böcker bara de. Men Hobb är ingen Jordan, och berättar historien och Bee, Fitz och Beloved och deras följeslagare när de i sin jakt på hämnd orsakar den mest världsomvälvande förändring deras värld sett på tusentals år.


Kommentarer

Nyhetsbrev