Sword & Sorcery - Immortal Souls

Publicerad: Tisdag, 19 september 2017, Skribent: Ola Kronberg

Är du sugen på ett brädspel i klassisk dungeoncrawl-miljö?

Sword & Sorcery är ett kickstarterprojekt som nu har släppts till allmänheten. Som namnet antyder är detta ett spel som har hämtat sin inspiration från klassiska Dungeons & Dragons och åttiotalets fantasy, både i spelkänsla och i grafisk design.

Spelarna tar rollen som en grupp forna hjältar som väckts upp från de döda för att rädda ett rike som hotas av mörka krafter. Eftersom hjältarna nyligen har väckts till liv betyder det att de inte är lika mäktiga som de en gång varit. Genom att ha ihjäl monster och klara uppdrag så får en så kallade Soul Points vilka kan användas för att återfå en större bit av sin själ och därmed sina tidigare egenskaper. Denna typ av ”leveling” sköts via en roterbar skiva som varje hjälte har; för varje level så vrider man skivan en bit och får på så sätt sina nya stats. Skulle ens hjälte dö under spelets gång så förvandlas man till ett spöke som har begränsade krafter. Detta spöke kan använda sig av de hårt förvärvade soul points för att återuppväckas igen, men denna gång på en lägre nivå. Eftersom att man dör och återuppväcks samt hela tiden försöker göra sin karaktär mer mäktig så påminner spelet om Dark Souls som både finns som dataspel och brädspel.

Sword & Sorcery är helt och hållet ett co-op spel, därför behöver inte någon fungera som en spelledare som i till exempel Descent eller Star Wars Imperial Assault. Inte heller används en app så som i Mansions of Madness eller Descent. Istället har de skapat ett system av händelsekort som till viss del är slumpartade och till viss del bestämda av scenariot. Vissa händelsekort har texter med tillfälliga effekter, andra refererar till små berättelser i ”The book of secrets” som följer med spelet. Fienderna har speciella kort som berättar hur de ska agera. Sammanlagt ger detta spelet en filmisk och episk känsla.

Kvalitén på komponenterna i detta spel är riktigt bra. Spelbrädet är som i Descent, Imperial Assault och Shadows of Brimstone uppbyggt av ”tiles” som används till att bygga upp nya banor till varje scenario. Miniatyrerna är riktigt detaljerade, och roliga att måla för er som gillar sånt. En snygg detalj är att tärningarna är snyggare än de som Fantasy Flight Games brukar använda sig av.

Sword & Sorcery är inget enkelt spel, det är mycket regler att hålla reda på och regelboken är 54 sidor. Men är du en van spelare som kanske tidigare spelat någon av Fantasy Flights dungeoncrawlspel eller kanske Shadows of Brimstone så kommer du ganska snart in i tänket. Reglerna är många, men känns ändå intuitiva och regelboken är välgjord med gott om exempel.

Mitt enda riktiga problem med spelet är att de i sin tydliga förkärlek till äldre Dungeons and Dragons även tycks har anammat den tidens kvinnosyn. De två kvinnliga hjältarna är både lättklädda och storbystade. Jag tycker att man hade kunnat uppnå den nostalgiska känslan av äldre rollspel utan att låta de kvinnliga karaktärerna se ut som något av Boris Vallejo eller en väggmålning från Saddam Husseins palats.

Ola Kronberg


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev