#Feminism

Publicerad: Torsdag, 14 september 2017, Skribent: Recenserad av Gabrielle de Bourg

#Feminism är en antologi av nano-rollspel och lajv med fokus på feministiska teman, indelat i olika sektioner från relationer och romans via media till fokus på tyngre frågor som våld. Totalt består det av 34 separata nano-games skrivna av författare från 11 olika länder. Spelen varierar oftast deltagarantal mellan 2 – 5 och cirka 30 – 60 minuter i längd. Varje spel bedöms också efter dess intensitet och med olika ledord (som också är bra som trigger warnings).

Jag blev väldigt inspirerad när jag läste scenariona, som växlade från humoristiska till seriösa. Ett exempel på ett mer humoristiskt är Manic Pixie Dream Girl Commandos av Lizzie Stark, byggt kring filmstereotypen av kvinnor som bara existerar för att ge mannen en kreativ kraft istället för att ha egna begär – och här uppbyggt hur spelarna ska samla “poäng” genom att gå ut offentligt och försöka att agera ut stereotypen. I stark kontrast står till exempel The Grey Zone av Siri Sanquist där alla spelar olika känslor (så som skuld, ilska och lust) som argumenterar i en kvinnas huvud morgonen efter att hon har varit med en gråzons-våldtäkt från sin pojkvän som kom hem berusad natten innan. Det är tungt – men väldigt starkt.

Det som imponerade mig var hur bra alla scenarion förklarade de olika ämnena – och uppmanade till tankar och diskussion. Det finns många scenarion i den här antologin som väldigt smart förklarar olika ämnen och problematik inom feminism – och den skulle fungera som ett bra verktyg för folk som ibland inte förstår och skulle ibland kunna användas i utbildningssyfte om en så vill. Variationen och intensitetsmätaren gör det också väldigt lätt att hitta ett passande scenario för just de som en vill spela det med.

Trots sina stora och tunga ämnen känns den aldrig tung att läsa. Scenariona är ofta luftigt skrivna och byggda kring improvisation. Den förklarar bra tanken med varje scenario, hur det ska spelas och olika tillvägagångssätt att behandla temana i scenariona. Designen är enkel och gör boken lättläst och lättöverskådlig.

Överlag måste jag säga att det här är en fantastisk produkt. Rollspel och lajv är väldigt effektiva verktyg för att få människor att sätta sig in i olika situationer och den här boken tar verkligen tillvara på det – vilket var varför den kändes så stark. Den bjuder på en frisk fläkt och känns väldigt fräsch och nyskapande och jag ser fram emot att sätta upp flera av spelen här. Den är annorlunda och med ämnen som kan kännas väldigt seriösa – men låt inte det skrämma dig! Trots att vissa scenarion är tunga är de väldigt starka känslomässiga och flera av de lättare är väldigt roliga. Den känns modern, känslosam och väldigt nytänkande!!


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Nyhetsbrev