Mansions of Madness

Publicerad: Onsdag, 7 september 2016, Skribent: Ola K

Spelet utspelar sig i H.P. Lovecrafts värld av onda gudar och mystiska kulter. Det ges ut av Fantasy Flight games och påminner stilistiskt om Arkham Horror och Eldritch Horror samt Elder Sign.

Mansions of Madness är ett samarbetsspel som går ut på att man som en grupp udda personer ger sig in i en herrgård eller i en förfallen fiskeby för att lösa ett mysterium. Spelbrädet utgörs av ett större antal dubbelsidiga brickor som läggs ut allt eftersom spelarna utforskar sin omgivning.

Mansions of Madness 2nd edition är en nyutgåva av spelet med samma namn som kom ut 2011. I den första utgåvan har man en så kallad Keeper, en spelare som spelar som ”ondskan” och som ska sätta stopp för de övriga spelarnas framfart genom att kasta monster och olyckor på dem. Keepern ska även föra historien framåt och fungerar således lite som en spelledare i ett klassiskt rollspel.

Den största förändringen, och troligen anledningen till att den andra utgåvan gjordes, är att rollen som Keeper tagits bort och ersatts med en gratis app.

Den största fördelen med att låta appen sköta rollen som Keeper är att iordningställandet av spelet som tidigare föll på Keepern och då ofta kunde ta upp till en timme att göra. I och med appen så behöver man bara lägga de olika korten och markörerna i separata högar, välja vilka karaktärer man ska spela med och starta appen. När väl appen är igång så matar man in vilka karaktärer man spelar med och väljer ett scenario och sen kör man igång. Appen berättar därefter vilka spelbrädesbrickor som ska läggas ut allteftersom karaktärerna rör sig. Dessutom berättar appen vilka föremål och människor som går att interagera med samt vilka monster som dyker upp. Ytterligare en fördel med att ersätta Keepern med en app är man man nu kan spela det som ett solospel.

För folk som spelat liknande spel så känns upplägget igen. Först sker en fas där spelarna utforskar och interagerar med sin omgivning. När alla spelare gjort sina drag så kommer en så kallad Mythos-fas där appen låter olika hemska saker hända karaktärerna.

Mansions of Madness 2nd edition är till stor del en förbättring av föregående spel. Det går betydligt snabbare att komma igång med och det är enklare att lära sig. Det kanske inte är ett spel för folk som aldrig tidigare spelat brädspel, men definitivt för alla som vill börja spela lite mer avancerade spel. Allt man behöver göra är att läsa igenom den ganska tunna instruktionsboken eller spela med någon som spelat tidigare. Appen tillhandahåller sedan den information man behöver. Även om spelet är ovanligt lätt att lära sig för ett spel i denna kategori, så är det inte lätt för det. Att lösa mysteriet och klara scenariot är en riktig utmaning, om än en mycket angenäm sådan.

Spelet är mycket underhållande och appen hjälper till att skapa en spännande atmosfär genom musik, ljudeffekter och intressanta texter som berättar vad som händer i spelet. Varje scenario inleds också med en berättad prolog och avslutas med en epilog som kan liknas vid en kort radioteater. Vissa kanske tycker att ett brädspel som kräver en app mer börjar likna ett datorspel, men de behöver inte oroa sig. Mansions of Madness 2nd edition känns fortfarande som ett klassiskt brädspel. En rolig detalj för vana spelare är att när appen ber en slå tärningar så vet man inte hur många lyckade tärningsslag man behöver, utan man matar in antalet lyckade tärningsslag och hoppas på det bästa. En annan rolig sak med appen är att den ibland låter en göra pussel på skärmen för att till exempel låsa upp en dörr.

Än så länge finns det fyra olika scenarion att spela. Detta kan tyckas lite, men varje scenario blir annorlunda varje gång du spelar det. Dessutom kan man, om man äger första utgåvan, använda sig av scenarion och karaktärer från det spelet även i den nya utgåvan, tack vare ett konverteringskit. Flera expansioner är dessutom på väg och förhoppningsvis kommer fler scenarion att finnas för nedladdning i appen framöver.

Spelet är för 1-6 spelare och appen finns till både Android, Iphone, PC och Mac.

Ola K


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev