The game is afoot

Publicerad: Fredag, 27 januari 2017, Skribent: Gunilla

Vi har fått in den senaste (och kanske sista?) säsongen av Sherlock på dvd och blu-ray. Det börjar med sönderslagna Thatcherbyster och slutar i ett märkligt superfängelse. Kritiken har varit blandad, men man har aldrig tråkigt i sällskap med Sherlock och Watson.

För den som verkligen vill gotta ner sig i serien har vi ett par bakgrundsböcker, en om de första två säsongerna och en som sträcker sig fram till slutet av tredje säsongen. På svenska finns Mattias Boströms heltäckande Från Holmes till Sherlock. Det är en svensk bok om de män och kvinnor som lade grunden till succén och fick Sherlock Holmes att bli en av världens mest kända symboler. Lite knasigare är The Sherlock Holmes Handbook av Ransom Riggs (mer känd för Miss Peregrine-serien). Riggs utforskar Holmes metoder och berättar om brottsbekämpning på 1800-talet i en bok med bra retrokänsla. Trevliga tankar från en författarkollega som levde lite närmare Conan Doyle i tiden är Dorothy Sayers På tal om Sherlock Holmes – fem essäer om den stora detektiven.

Serien har, i kombination med det stora intresset för det viktorianska England, skapat en våg av nytolkningar. Många har en skräckigare ton än Conan Doyles ursprungsberättelser. Själv gillade jag Who Killed Sherlock Holmes, tredje boken i Paul Cornells serie om ockulta snutar i London.  Paul Kanes Sherlock Holmes and the Servants of Hell var inte heller dum. Kane har lånat cenobiterna från Clive Barkers Hellraiserfilmer. Det hela börjar med att en man försvinner ur ett låst rum – och vi vet vad det kan betyda när cenobiter finns i faggorna. I The Fifth Heart av Dan Simmons sammanförs en suicidal Henry James (författaren till  spökhistorian När skruven dras åt) med en Sherlock Holmes som har drabbats av den kusliga aningen att han kanske är en fiktiv gestalt! Kul och meta. Läs Karins presentation av boken här. Art in the Blood av Bonnie MacBird är en mer konventionell Sherlock Holmes-historia placerad i 1880-talet. Den har bra tidskänsla och är samtidigt en lyckad deckarhistoria.

Men det rätta viktorianska greppet har bara de som levde för drygt hundra år sedan och hade tiden i färskt minne. Maurice Leblanc, mannen bakom gentlemannatjuven Arsène Lupin, skrev 1908 två berättelser där Lupin och Sherlock prövar sina krafter mot varandra. Arsène Lupin vs Sherlock Holmes är fortfarande läsvärd. Och för den som vill återvända till källorna har vi förstås originalberättelserna av Sir Arthur Conan Doyle, allihop i en enda stor volym.

 

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev