Tal'Dorei, My Little Pony och Rokugan

Publicerad: Fredag, 6 oktober 2017
Skribent: 
Gunilla

Höstens hetast efterlängtade rollspelskampanj har landat. Tal’Dorei är, för den som har missat det, en kampanjvärld till Dungeons & Dragons, förevisad för världen i spela-DnD-framför-kamera-serien Critical Role med Matthew Mercer som spelledare. Igenkänningsfaktorn ligger förstås bakom att så många Critical Role-tittare har tagit kampanjvärlden till sina hjärtan, men också om man aldrig har sett serien är det lätt att tycka om Mercers kampanjvärld.

Titelns Tal’Dorei är en kontinent på världen Exandria. Huvuddelen av kampanjboken beskriver världen, uppdelad i olika regioner. Här och där syns det hur Mercers kampanj utvecklades – från början i Dungeons & Dragons 4e över Pathfinder RPG till senaste utgåvan av D&D. Gudarna, som har hämtats från äldre utgåvor av D&D och delvis från Pathfinder, har döpts om här och där av (antar jag) copyrightskäl. Men gudavärlden fungerar bra, liksom relationerna mellan olika regioner och organisationer. Tal’Dorei är inte lika komplett som Forgotten Realms, den andra stora kampanjvärlden till D&D, men som en mer begränsad kampanjvärld ser det användbar ut.   

Mer rollspel – till den oväntade(?) succén My Little Pony: Tails of Equestria har vi fått in ett bestiarium och ett äventyr. Passar både barn och vuxna ponnyälskare.

Annars är veckans stora spelnyheter kortbaserade. Höstens första expansion till Magic the Gathering heter Ixalan och innehåller dinosaurier i ångande djungler. Från Fantasy Flight Games kommer en ny version av kortspelet Legend of the Five Rings, baserat i den japanskinspirerade världen Rokugan. Det är ett Levande kortspel för två spelare, enligt samma princip som till exempel Game of Thrones. Vi kan alltså vänta oss expansioner i form av cykler som vidgar världen och ger en berättarmässig bakgrund till kampen mellan olika klaner.

Och sist ett par spelbaserade boktips. Helt ny på hyllan är Anders Fagers För gudinnan, en utspejsad roman baserad i världen från skräckrollspelet KULT (som släpps i en ny version nästa år). Möt två desillusionerade företrädare för Illusionens väktare och deras olycksdrabbade skyddslingar. Spelbok nummer två heter Zonen vi ärvde och är knuten till efter-katastrofen-spelet Mutant. Författarkollektivet Fruktan (dit ovan nämnda Anders också hör) har skrivit noveller om det trassliga livet efter undergången.

 

 

 


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.