Skräck!

Publicerad: Fredag, 12 maj 2017
Skribent: 
Linda

Nu när det äntligen börjar kännas som riktig vår ute kan det verka avlägset att dra för gardinerna och mysa ned sig med en skräckbok- eller film, men jag vill slå ett slag för att det är precis vad du ska göra!  Långa kvällar är dessutom gjorda för rollspel och just nu finns det nyutkomna svenska rollspel att ta på en testrunda. Ur varselklotet är det hajpade och retrodoftande spelet från Simon Stålenhag's värld med magisk realism som påminner lite i stämning om hyllade tv-serien Stranger Things (som vi även just fått in en sändning vinylfigurer från). 

I rykande färska Kutulu har spelkonstruktören- och rollspelsförfattaren Mikael Bergström lyckats plocka fram det bästa ur den klassiska (en del skulle säga uttjatade, men då har man fel) Lovecraft-världen.  Kutulu är ett mysteriefokuserat regelsystem för lovecraftianskt rollspel i 1920- och 30-tal. I Kutulu är det din intelligens, inte ditt tärningsslag, som löser mysteriet.  Efter att en märklig teaterpjäs satts upp i centrala London plågas alla konstnärer i staden av märkliga drömmar om fjärran Carcosa och jag påminns om varför så många av den senaste tidens roligaste skräckverk fortfarande blickar tillbaka när det är mystik och skräck som vankas. True Detective har ett par år på nacken men fick många att upptäcka Lovecraft, och via honom hans influenser från Ambrose Bierce novell  An inhabitant in Carcosa, och Robert W Chambers som med sin novellsamling The King in Yellow uppenbarligen skrämde upp den unge Lovecraft så mycket att han skrev in Carcosa i sina verk. 

Den som inte kan få nog av skräck och kalla kårar ska passa på att vara med och tävla på vår facebooksida om biljetter till The Horror, en konsert i Stockholm som hyllar musiken från några av de bästa skräckfilmsklassikerna. 

 


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.