Nya och gamla spelklappar

Publicerad: Fredag, 15 december 2017, Skribent: Gunilla

Nu hinner vi tyvärr inte längre leverera klappar med posten till jul. Under den här veckan är det butikerna som gäller för klappköp. Öppettider inför och under helgen finns här.

Lagom till veckan före jul har vi fått in flera kul spel med regler på svenska. The Resistance är en riktig klassiker, ett kortspel om en motståndsrörelse som kämpar mot en ond stadsmakt. Rebellerna har infiltrerats av spioner vars mål är att se till att motståndsrörelsen misslyckas med sina operationer. Avalon är en riddarna-av-runda-bordet-variant av spelet som nu också har kommit på svenska. Ett annat kortspel på svenska med medeltidstema är  Majesty: For the Realm, som utnyttjar element av budgivning och resurs­hantering på ett välgenomtänkt roligt sätt.

Efter gröten på julafton vill man kanske ha något lättviktigt. Då har vi Bergnein, en variant av klassikern Madame Guillotine, men med dörrvakterna på Berlinklubben Berhain istället för bödlar i änden av kön. Det har inte svenska regler, men är väldigt enkelt att lära sig. Exploding Kittens är en svensk variant av 2015 års största spelsuccé, med kul kort där katter och explosioner kombineras på oväntade sätt. Två lättsamma partyspel som inte är nya för året, men väldigt populära, är Codenames och Rackare.  Båda har regler på svenska.

Söker du efter pålitliga klassiker som kan spelas av alla finns det några säkra kort. Det här är inga nya spel, så kontrollera först att paketmottagaren inte har dem. Kartbrickläggarspelet framför andra, Carcassonne, är kul för alla åldrar och har oväntade djup för mer vana spelare. Det gäller att bygga upp landsbygden runt den medeltida orten Carcassonne i södra Frankrike. Den svenska varianten innehåller expansionerna Floden och Biskopen. Den andra klassiker på temat bygga och exploatera är Catan, där spelarna ska hämta resurser från en ö och tävla om resurser. Finns på svenska med flera expansioner.

Mer byggande, men på en färdig karta, bjuds i Ticket to Ride-spelen där det gäller att bygga och driva järnväg. Ticket to Ride Europe med svenska regler har en karta som alla svenskar känner igen. När vänner och släktingar som bara känner till poker och Monopol ska lockas att spela ”riktiga” spel är Pandemic ett suveränt val. Det är ett samarbetsspel där det gäller att hindra en pandemi från att svepa över världen. Klurigt men roligt och lätt för alla att komma in i. Finns också med svenska regler.

Och till sist måste vi nämna vår bästsäljare, alla kategorier. Harry Potter Trivial Pursuit med regler på engelska. En oslagbar kombination av nördigt och lättsamt.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev