Kluriga spel på svenska

Publicerad: Fredag, 2 september 2016, Skribent: Gunilla

Nu finns ett av världens mest prisbelönta och populära brädspel på svenska. Agricola (latin för bonde) av Uwe Rosenberg fyller 10 år nästa år. På Boardgame Geek är listan över spelets priser och nomineringar 32 rader lång, och Agricola är (vid sidan av Carcassonne och Settlers) förmodligen det populäraste brädspelet vi har i butiken, riktat till både spelnördar och en bredare publik. Det är ett riktigt tyskt kvalitetsspel, med fina små trämarkörer (meeples på engelska) som representerar bondefamiljen, husdjur och byggmaterial.

Som namnet antyder handlar det om jordbruk, närmare bestämt på en liten gård i Centraleuropa på 1600-talet. Spelarna börjar med ett bondepar som bor i ett trähus med två rum. Under varje spelrunda får bonden och hans fru utföra en handling var. Om de samlar in trä och vass kan de bygga ut sitt hus och skaffa barn. Tillökningen tillåter fler handlingar, men kräver att mer mat produceras. Så kompliceras och förbättras den lilla familjens tillvaro med odling, husdjur, yrken och färdigheter. Förbättringar ger poäng, som summeras i slutet. Lite pilligt, men samtidigt inuitivt och roligt.

Det här är den senaste utgåvan av spelet. Alla regler och kort är på svenska.

Allt fler lite mer komplexa spel har översatts till svenska på senare år. Ett annat bra val med svenska regler är Pandemic, spelet som tidigare hette Pandemia på svenska. Det är ett samarbetsspel, där det gäller att ta fram mediciner och rycka ut med akutsjukvård för att hindra en pandemi från att svepa över världen. Det är engagerande och ganska svårt – man får inte bli allför uppgiven när man förlorar hela städer till sjukdomen och känner att man kämpar i motvind.

Också ganska knivigt är det ursprungligen polsk-ukrainska samarbetsspelet Mysterium. Det hela utspelar sig i Skottland på 1920-talet. Astrologen MacDowell har insett att han har ett spöke i sitt hus och bjuder in en grupp medier för att kontakta spöket i en seans. Spöket sållar med mediernas hjälp fram vilka som kan ha orsakat hans död och kort som representerar misstänkta, mordplatser och mordvapen läggs upp på på bordet. Varje runda ger sedan spöket ett eller flera visionskort till medierna, tills alla har full hand. Med hjälp av visionerna ska medierna lista ut vem som är mördaren.

Sista svenskspråkiga spelet jag vill rekommendera för den som vill ha något att bita i är Power Grid. Det låter kanske inte så kul att bygga ut kraftnät, men det är ett väldigt bra spel där det gäller att hålla lamporna lysande i så många städer som möjligt så effektivt som möjligt. Här är reglerna väldigt väl anpassade för att passa till spelets tema, att bygga kraftnät och konkurrera på en fluktuerande marknad. Trots det lite torra ämnet är det lätt att leva sig in den stenhårda konkurrensen mellan energimogulerna.

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev