Klassisk sf i kortformat!

Publicerad: Fredag, 2 februari 2018, Skribent: Linda

Det går att argumentera för att science fiction till sitt väsen en utpräglad idélitteratur - tänk om rymden är krökt och vi kan färdas från en punkt i galaxen till ett annan, tänk om det finns androgyna varelser som växelvis är manliga och kvinnliga, tänk om artificiell intelligens blir medveten, tänk om…

Och så vidare genom sf-genrens alla teman och motiv. Och bäst är - vågar jag påstå - science fiction ofta i novellform. En idé håller inte alltid för en hel roman, för att inte tala om en hel serie romaner. Men i en novell kan en spekulativ sf-idé - gestaltad  i språk, personteckning och världsbygge – konkretiseras och nå full styrka eftersom det korta formatet kräver det. Det finns helt enkelt inget utrymme för fluff eller onödiga utflykter.

Har jag rätt, håller du med? Säg gärna emot, men läs i så fall först Novellix fyra små nyutgivna noveller i en tjusig box av fyra av sf-genrens mest inflytelserika och bästa författare. Rolig och tankebogglande läsning utlovas.

Extra aktuell just nu är nyligen bortgågna Ursula K Le Guin, en av genrens verkliga giganter med hyllade romaer som The Earthsea Quartet, The Dispossessed och The Left Hand of Darkness. Hennes noveller har samlats i The Selected Short Fiction, men en bra ingång är Novellix nyöversatta Ett nytt Atlantis. Denna dystopiska novell skrevs redan 1975 men är högaktuell idag med teman om totaliära makter och klimatförstöring. 

H.G Wells är mest känd för Världarnas krig men var också en utmärkt novellförfattare. De blindas rike kom redan 1904 och är en av hans mest kända korta berättelser. 35 år efter att den kom första gången skrev Wells om den så den blev längre och fick ett nytt slut. Novellix nyöversättning är från originalversionen av berättelsen, om en man som vandrar in i ett landskap helt befolkat av blinda människor. 

Kultförklarade Philip K Dick är tack vare Bladerunner ett namn som är bekant för de flesta men hans litterära gärning förtjänar att upptäckas i sin helhet. I Försvararna har kalla kriget bokstavligt talat hettat till och ett våldsamt världskrig utkämpas av robotar medan människorna själva har flytt till underjorden. Novellen har aldrig tidigare varit översatt till svenska. 

I Ett dån av åska tar sig Ray Bradbury an klassiska tidsreseproblem. Under en noggrant kontrollerad resa flera miljoner år tillbaka i tiden tar en av resenärerna ett enda litet snedsteg - som får ödesdigra konsekvenser och förändrar världen för all framtid. 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev