Heta titlar 2016

Publicerad: Fredag, 8 januari 2016, Skribent: Gunilla Jonsson

Vilka titlar kan man hoppas på mest under året som kommer? Det är det många som klurar på just nu. Sajten i09, som älskar listor, har förstås listor för både filmer och böcker. The Guardian och Geekritique har också listor som är värda att kasta ett öga på. Jag har plockat några av russinen ur kakan.

Redan i dag dök Ancestral Machines av Michael Cobley upp. Det är en fristående roman från samma universum som serien Humanity's Fire. Det betyder storslagen space opera med intriger som spänner över århundraden och ljusår. Boken utspelar sig på den osannolikt stora artefakten ”The Warcage”, en konstgjord sol som ”stjäl” planeter på sin resa genom rymden.

Nästa vecka hoppas vi få in Truthwitch av Susan Dennard. Det är början på en ny fantasyserie som har fått många entusiastiska utrop här. Safiya och Iseult är häxor i en historia om vänskap och konflikter. Kan bli en riktig klassiker.

Nästa månad ska vi få in This Census-Taker av China Miéville, en kort berättelse om en liten pojke hamnar i en till synes hopplös situation där han inte vet vad han ska tro och inte har någon att anförtro sig åt.

I februari kommer andra delen i Steven Ericsons nya serie, som berättar förhistorien till händelsern i he Malazan Book of the Fallen. Den heter Fall of Light och vi möter en ung Silchas Ruin, som styr sedan hans bror Anomander som har gett sig av för att söka rätt på den tredje brodern, Andarist. Gudalika makter intrigerar och härar samlas för en avgörande strid om makten över världen.

I maj kommer Guy Gavriel Kay med en ny fantasyroman med drag av ”verklig” historia, en nisch han har gjort till sin. Den här gången har han begett sig till renässansens Europa för inspirationen till Children of Earth and Sky.

Samma månad kommer första delen i en ny serie av den skotska sf-författaren Ken MacLeod. The Corporation Wars: Dissidence, heter den och handlar om en AI-kultur som har uppstått långt från jorden, dit företag har skickat AI-styrda maskiner för att utvinna råvaror. Nu ställs maskinerna mot sina herrar. Ken pratade om den när han var här i höstas, och det lät riktigt spännande.

Naomi Novik gjorde en trevlig avstickare från sina drakböcker i Uprooted, men med League of Dragons är hon tillbaka i det tidiga 1800-talet där drakar är militärens främsta supervapen. Det här ska bli den sista delen i serien. Den kommer i maj.

The Passage, historien om en systemkollaps orsakad av ett militärt virus, var en kul överraskning som blev en världssuccé när den kom 2010. Nu har Justin Cronin skrivit färdigt den tredje boken. The City of Mirrors heter den och släpps i maj.

I juni är det dags för den förmodligen mest emotsedda space operan i år: nästa del i James R.A. Coreys Expanseserie. I Babylon’s Ashes växer upproret bland Belters, samtidigt som något annat rör sig under ytan.

Dessutom har vi två böcker som blivit försenade. Ben Aaronovitchs nya bok om det magiska London heter The Hanging Tree och skulle först ha kommit i höstas, men är nu framflyttad till i sommar. Och George R R Martin har sagt att nästa bok från Westeros inte kommer ut i tid för att synka sig mot tv-serien.

Gunilla

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev