Hårda klappar till barnen

Publicerad: Måndag, 4 december 2017
Skribent: 
Sofia

Vilka böcker ska man ge barnen i julklapp?  Vad gillar de minsta? Vad ger man en blaserad tonåring? Svåra frågor i adventstider. Här kommer några tips och förslag. 

De allra minsta är kanske inte bokintresserade av annat än ätbara böcker men snart kan man ge dem exempelvis pekböcker med dinosaurier och odjur av eminente Johan Egerkrans. När de blivit lite större finns även hans två faktaböcker, Alla tiders dinosaurier , Flygödlor och Havsmonster med tillhörande aktivitetsbok för de pyssliga. Nytt för i år är memoryspelet Dinosauriejakten som passar från 4 år.

Bilderboken Ingen tycker om en Goblin har äntligen kommit ut på svenska. Den engelska förlagan säljer vi många av, säkerligen för att bilderna är urcharmiga, berättelsen är kul och igenkänningsfaktorn är hög för rollspelande vuxna  som läser den högt för sina eller andras barn. En annan höjdare vid högläsning är kickstartersensationen Godnattsagor för rebelltjejer med 100 korta sagor om äventyrare, atleter, vetenskapskvinnor och historiska personer.

Vi har också ett knippe julböcker som passar årstiden som Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton, Dickens En Julsaga och nya samlingen Illustrerade julsagor. Dessutom finns en nyutgiven julberättelse av Astrid Lindgren, Räven och Tomten med fina illustrationer av Eva Eriksson. Den skrevs ursprungligen på 60-talet och publicerades då på tyska. En förtrollad jul är en adventskalenderbok där man läser ett kapitel om dagen fram till julafton. Kapitlen är korta så man hinner läsa ikapp de fyra första!

För skolbarnen är de fina illustrerade utgåvorna av Harry Potter som har kommit fram till del tre, Fången från Azkaban, och Fantastiska Vidunder perfekt som julklappar. En liten pärla att läsa själv är serieboken Handbok för Superhjältar och dess uppföljare Röda Masken, med sympatiskt anti-mobbingbudskap plus praktisk vägledning i hur man tränar superkrafter. Erika Vallins Speglarnas hemlighet är ett bra tips för barn som gillar årets julkalender på SVT, Jakten på tidskristallerna är nämligen löst baserad på boktrilogin som nu getts ut i en volym.

Unga vuxna (och alla andra också) får inte missa en av årets bästa böcker – Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren! Shakespeare, teaterdrömmar och magi blandas i en fascinerande berättelse runt ett av Stockholms äldsta läroverk. Vill man istället ge bort en serieroman till tonåringen med intresse för mytologi så välj gärna Vei, skriven av samma författare och tecknad av Karl Johnsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.