Börsåret ur SF-Bokhandelns synvinkel

Publicerad: Fredag, 5 januari 2018, Skribent: Maths

Börsåret 2017 ur Sf-bokhandeln synvinkel

Huldror, mylingar, älvor och troll visar ett starkt bokslut 2017. Johans Egerkrans Nordiska väsen återfinns på fjärde plats på boktoppen, och Nordiska gudar på plats nummer två. Lägg särskilt märke till Neil Gaimans Nordiska myter – från Yggdrasil till Ragnarök på sjätte plats. Och säsong 1 av American Gods som – trots namnet – mest handlar om asaguden Oden. Allt fornnordiskt rekommenderas sålunda som en trygg investering för dig som tänker långsiktigt och bryr dig om eviga värden.

Alternativa verkligheter förlagda i 1980-talets Sverige och 1990-talets USA har också hög tillväxt. Simon Stålenhags retrofuturistiska Passagen är etta på Boktoppen, och ett bekräftat Hollywood-kontrakt sänder förstås positiva signaler till marknaden. Ur Varselklotet ligger dessutom på femte plats.

Rymden har alltid hög potential för tillväxt. 2017 toppas av James S A Coreys Expanse-serie, del 7 i bokserien och säsong två på dvd. Action med hög IQ-halt, en investering för dig som tycker om att ta risker. Och Star Wars förstås, särskilt i undergruppen livsstilstillbehör – Boba Fett-strumpor, Hoth-kalsonger, R2D2-ätpinnar, mössan, väskan, espressokoppen, nötknäpparen et cetera ad finitum.

Efterfrågan på vampyrer, levande döda, erotiska varulvar och andra skräckvarelser är avtagande. Men det finns övernaturliga undantag – Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren och Hemmet av Mats Strandberg. Extra plus i rörelsemarginalen för skrämmande miljöer – gymnasiet respektive äldreboende. Och It (eller Det) var en oväntad börsraket under året.

Episk fantasy om tusen sidor eller mer per del är som alltid efterfrågad. Brandon Sanderson åkallar en evighetsstorm som sveper över världen i Oathbringer (1232 sidor!). Vi vill varna känsliga läsare för att civilisationen hotar att ödeläggas och att de förslavade parshendis vrede är fruktansvärd. Investera på egen risk, men börja med del 1 – Way of Kings (1124 sidor!).

Värt att notera är annars att vi i flera år oroat oss för en trögare konsumentmarknad för böcker – fysiska böcker, sådana man kan ta på och bläddra i och ofta har raketer eller svärd på omslaget. Men den fysiska boken står stadigt stark, trots prenumerationstjänster som erbjuder e-böcker och ljudböcker. Ibland är det skönt att vara traditionell, även i en science fiction-bokhandel.

Allt på spelavdelningen har hög tillväxt. Klassiker som Carcassonne och Catan med olika expansioner håller ställningarna, men exploderande kattungar är populärast av alla på Speltoppen.

Fallande säljkurvor:

Målarböcker uppvisar en lägre tillväxt (bortsett från vuxenmålarboken Fuck off, I’m Coloring). Även marknaden för Harry Potter-trollstavar är mättad (men vi ser i stället en oväntad stark tillväxt i segmentet chokladgrodor). Pokemon uppvisade ett oväntat svagt rörelseresultat, liksom My Little Pony som stod för ett kraftigt marginalfall.

Sf-bokhandeln hade ett starkt Börsår 2017, och nu ser vi fram emot 2018. Vi ses!

Maths

 


Kommentarer

Nyhetsbrev