Altered Carbon

Publicerad: Måndag, 29 januari 2018, Skribent: Daniel

Fredag 2 februari släpper Netflix första säsongen av TV-serien Altered Carbon, baserad på Richard Morgans böcker om Takeshi Kovacs. Joel Kinnaman spelar Kovacs nedladdad i den korrupte polisen Elias Rykers kropp, för i Morgans hårdkokta cyberpunkuniversum kan en människas medvetande och personlighet lagras digitalt, och erfarenheter fram till dödsögonblicket bibehålls till nästa inkarnation genom ett implantat i ryggraden. Kovacs har tränats som sändebud, en slags hemlig agent och elitsoldat i ett, som FN använder i interstellära konflikter. Sändebuden konditioneras psykiskt på ett sätt som tillåter dem att behålla mycket av sin intuition och sina mentala fördelar även när deras persondata skickas med ljusets hastighet över stora avstånd för att laddas ned i nya kroppar på fjärran planeter, och köttkostymerna förses ofta med implantat som förstärker deras sinnen eller gör det möjligt för bärarna att agera övermänskligt snabbt.

Kovacs lider av PTSD från sin tid i sändebudskåren. Han avskedades och lagrades efter att ha attackerat ett högt militärt befäl i sin egen organisation, men väcks nu upp och erbjuds straffreducering om han åtar sig att undersöka ett mordförsök på en av Jordens mer eller mindre odödliga oligarker. Det är ett ärende med många komplikationer - inte minst att det finns kroppsminnen kvar i Ryker, som Kovacs måste hantera. Polismannen var inte direkt okänd i Bay City, före detta San Fransisco. Han var posterad just där, och det är på dess bakgator gåtans lösning kan finnas.

Vi får hoppas på en sträcktittarvärd TV-serie av samma dignitet som The Expanse, baserad på James Coreys böcker. Den som vill tränga ännu djupare in i upplevelsen kan se fram emot andra utgåvan av bordsrollspelet Eclipse Phase, som känns som en syntes av båda bokserierna (även om spelet skrevs före Leviathan Wakes), med extra allt. Morgan har även vunnit Arthur C Clarke Award 2008 för sin roman Black Man, om att vara inlåst i den kropp en fötts med, och rosats för sin hårdkokta fantasyromanserie A Land Fit For Heroes, bland annat med homosexuella huvudpersoner.


Kommentarer

Nyhetsbrev