Skyward Flight

Publicerad: Onsdag, 30 mars 2022, Skribent: Annie

Sanderson kan mycket väl vara ett av de största namnen inom fantasy. Både för sina ikoniska serier Mistborn och Stormlight Archive, och som personen som avslutade Robert Jordans Wheel of Time efter Jordans bortgång mitt i serien. Dessutom har han mängder av goodwill genom att vara en av de stora författarna som regelbundet släpper nya böcker, istället för att låta läsarna vänta i år efter år på nästa nya titel. 

Men han har inte bara skrivit fantasy. Hans young adult sci-fi serie Skwayrd visar han verkligen att han bemästrar de flesta genrer. I Skyward Flight har han hjälp av Janci Patterson, som huvudsakligen har skrivit en del young adult inom olika genrer, men absolut är ett namn att hålla kolla på i framtiden. Boken samlar de tre korthistorierna Sunreach, ReDawn och Evershore som utspelar sig mellan de olika böckerna och ur olika karaktärers perspekiv. 

I Sunreach, efter att en planetförintande Delver plötsligt dyker upp ovanför Detrius och försvinner lika snabbt, förstår FM att den sista fria människan hade tur. Hennes Skyward Flight kompanjon Spensa lyckades lura bort Delvern i sista sekunden men nästa gång kommer de inte ha lika mycket tur. 

I ReDawn försöker Alanik återhämta sig efter shocken som kom från att svara på ett nödrop för att hitta en planet befolkad av människor som kämpar mot Superiority, bara för att sedan förstå att de överväger en fredsförhandling med fienden. För att göra saken ännu värre förstår hon att hennes eget folk på hemplaneten ReDawn håller på att gå i samma fälla. När hennes mentor blir tillfångatagen vänder hon sig till sina nya vänner; kan Alanik, FM, Jorgen och Rig lyckas återväcka uråldrig teknologi för att rädda de två planeterna? 

Och i Evershore är Detrius regering fortfarande omtumlad efter förräderiet från Superiority, medan Spensa fortfarande är på uppdrag djupt i Nowhere utan ett livstecken.  Det är upp till Alanik, Jorgen, FM och Rig att plocka upp spillrorna. Så när de får ett meddelande från Kitsen på planeten Evershore att där finns människor som vill återvända behöver dom avgöra om meddelandet går att lita på. Samtidigt håller Jorgen på att försöka bemästra sina nya cytoniska krafter som hotar att spinna ur kontroll. 

En perfekt samling berättelser för att fördjupa sig i Skywards universum, som låter andra karaktärer träda fram i rampljuset. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev