Children of Time - space opera med en ny del på gång

Publicerad: Fredag, 18 november 2022, Skribent: Glenn Petersen

Adrian Tchaikovsky (eller som det egentligen stavas Adrian Czajkowski) är en brittisk författare med en gedigen mängd titlar bakom sig, huvudsakligen SF och fantasy. Han började sin bana med en rejäl serie fantasyromaner. Det blev tio delar. Sedan blev det allt mer science fiction, och idag blandar han friskt mellan genrerna.

I serien CHILDREN OF TIME bygger han upp en väldig galaktisk värld, öppen för många kommande infall. Den första boken var nog inte från början tänkt som starten på en serie, men i takt med att Adrian utvecklade sitt världsbygge kom idéerna som gav öppningar för fler böcker.

Historien börjar med att jorden skakas av konflikter mellan många stridande faktioner, något som mer eller mindre får världen att gå under. De kvarvarande människorna lyckas till slut ta sig i kragen och återupptäcka delar av den i striderna förlorade teknologin. Överlevare ger sig ut på jakt efter de arkskepp som sändes ut till olika världar för att skapa nya hem för mänskligheten. Hetaste tipset är en värld där forskaren Avrana Kern ledde ett experiment som skulle infektera en grupp apor med ett virus som skulle snabba upp deras utveckling, så de kunde nå en nivå av mänsklig intelligens på några få decennier.

När skeppet från jorden anländer till experimentvärlden inser besättningen snart att något har gått väldigt snett. Experimentets nanovirus har inte infekterat några apor. Det har infekterat spindlar… med oväntade följder.

I uppföljaren Children of Ruin anländer svaga signaler från en annan värld som människorna en gång skickat skepp till. Där möts de utsända av varelser som inte har haft något behov av nanovirus för att utvecklas. Children of Ruin är en bok som strukturellt påminner mycket om Children of Time, men med en helt ny uppsättning utmaningar som ger en ytterst spännande historia.

Den 24/11 släpps nästa bok från detta universum – Children of Memory.

I Children of Memory får vi följa planeten Imirs öde. När kapten Holt anländer med sitt arkskepp finner han en öde värld, som hans besättning bosätter sig på. Efter några generationer börjar svårigheterna ta ut sin rätt. Skördarna blir sämre, kolonisatörernas utrustning börjar gå sönder och mycket kunskap försvinner. Då dyker främlingar upp från stjärnorna för att hjälpa till, men planeten visar sig ruva på djupare mysterier än vad någon väntat sig.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev