Annalee Neuwitz The Terraformers

Publicerad: Tisdag, 7 februari 2023, Skribent: Linda

Annalee Newitz gjorde sig ett namn som grundaren av scifi-bloggen io9, och har tidigare skrivit två science fiction-romaner. Autonomousen feministisk tidsresehistoria i en värld där manipulation av tiden har geologiska förklaringar, och där vi konfronteras med frågan om friheten är möjlig i ett samhälle där allt är till salu?

 The Future of Another Timeline, som blev hyllades och kallades "en Neuromancer för biotech och AI". Vi följer två tidslinjer som påverkar varandra. I den ena som utspelar sig 1992.  Sjuttonåriga Beth sitter i baksätet på en bil efter en sammanströtning på en riot grrl-konsert . Tillsammans med ett lik. Liket efter en kompis pojkvän, som var en kvinnomisshandlare och en skit. Nu är han död, och Beth är i knipa. Hon dras in i en eskalerande våldsspiral i en värld där kvinnor har få och bristfälliga rättigheter.
2022: Tess har bestämt sig för att använda tidsresor för att skapa en tryggare framtid. Hon besöker viktiga punkter i historien och gör små förändringar. Men det är varken lätt eller ofarligt att förändra tidens lopp. När Tess äntligen lyckas, konfronteras hon av tidsresenärer som vill stoppa henne. De två kvinnornas tidslinjer korsas, samtidigt som ett krig om makten över tiden bryter ut. Ska kunskapen om tidsresor förbehållas en liten elit? Och kan en enda människas handlingar göra någon skillnad?

Nu är hon återigen aktuell med en ny roman. Denna gång med ett science fiction-äventyr vid namn The Terraformers. The Terraformers är ett SF-epos som bäst kan beskrivas som ett kärleksbrev till den mänskliga framtid. Newitz tar med oss på en svepande och upplysande upptäcktsfärd som sträcker sig över tusentals år. Som läsare får du uppleva triumfer, stridigheter och hopp. 

Destrys liv är tillägnat terraformandet av planeten Sask-E. Som en del av Environmental Rescue Team bryr hon sig om planeten och dess växande ekosystem,  där hennes föräldrar och deras föräldrar levt sina liv.  Men den ljusa framtid de bygger hotas när Destry upptäcker en stad full av människor som inte borde existera, gömd inuti en enorm vulkan.  När hon avslöjar mer om deras förflutna, börjar Destry ifrågasätta uppdraget hon har ägnat sitt liv åt och måste göra ett val som kommer genljuda genom Sask-E:s framtid i generationer. 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev