Lauren Beukes

Publicerad: Måndag, 12 september 2022

Har ni sett tv-serien The Shining Girls? Om inte, gör det! Elizabeth Moss är lysande i rollen som en kvinna som överlevt mötet med en seriemördare och försöker spåra förövaren, samtidigt som hon upplever hur verkligheten förvrids runt henne. Serien bygger på en roman med samma namn av Lauren Beukes, en sydafrikansk sf-författare med god känsla för hur vår värld kan förändras precis lagom mycket för att öppnas upp och visa nya och oanade sidor av tillvaron. Hon är dessutom bra på isande spänning och gillar våldsamma thrillerhandlingar. Läsare med svaga nerver varnas!

Beukes slog först igenom med den hårdkokta framtidsdeckaren Zoo City, som blev mycket omtalad och vann Arthur C Clarke Award när den kom. Titelns djurparksstad är en sjaskig stadsdel i Johannesburg befolkad av ”bedjurade” människor. Bedjurade? Ja, en farsot som härjade på 1980-talet ledde till att djurandar började knyta sig till människor, mer specifikt till människor som har begått brott. Vi möter småtjuven Zinzi som för sina synder (hon tror sig ha dödat sin bror) får dras med en sengångare.

Zizi anlitas av den tillbakadragne musikproducenten Odi Huron för att hitta den försvunna popstjärnan Songweza. Sökande för henne Zinzi allt djupare in i stadens mörker fylld av kriminalitet och magi, där hon tvingas konfrontera dolda hemligheter från sitt tidigare liv.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev