Revelation Space

Publicerad: Torsdag, 1 februari 2001, Skribent: Glenn Petersen
För niohundratusen år sedan utplånades amarantinerna. Kanske var det ren otur att deras stjärna bestämde sig för att explodera just när de stod på gränsen att ta lämna moderplaneten och ta steget ut i rymden. Amarantinerna och deras högtstående kultur försvann i kosmos.

För människorna som långt senare har kolonialiserat planeten spelar det ingen större roll, inte ens när man finner en perfekt bevarad stad i underjorden och en enorm staty av en bevingad amarantin. Men för arkeologen Dan Sylveste är inte utgrävningen av staden enbart ett intellektuellt stimulerande äventyr. Han tror sig ha funnit bevis på att det öde som drabbade amarantinerna inte var någon slump, och att en ny kosmisk katastrof kan komma att inträffa igen. Men vem är intresserad av vad en arkeolog babblar om?

Samtidigt, långt bort i galaxen, är det enorma rymdskeppet Nostalgi för oändligheten på väg mot en annan kolonivärld. Besättningen ligger i kryo-sömn, men Ilya Volyova är vaken. Ilya och hennes skeppskamrater är hypermodifierade för att klara av långa resor mellan stjärnorna, och gränsen mellan människa och maskin är ibland svår att dra. En gång för tusentals år sedan levde hundratusentals människor ombord på skeppet, men nu är de bara fem kvar. Snart fyra, kanske. Ilya har nämligen fått ett problem på halsen. En av besättningsmännen har blivit fullständigt galen och har försökt att döda henne. Hon måste finna honom innan han finner henne. Men skeppet är stort som en stad, en hel värld innesluten av stål på väg genom rymden, och Ilya är ensam…

Revelation Space är en rymdthriller av storslaget episkt mått som blandar (bland mycket annat) arkeologi, bisarr teknologi, domedagsvapen och spekulationer om liv i universum på ett överraskande och intelligent sätt. Jämförelsen med Iain M Banks "Culture"-romaner eller Peter Hamiltons "Neutronium Alchemist" är inte avlägsen, men Reynolds behöver inte jämföras med någon - han är suverän på egen hand.

Alastair Reynolds är engelsman av födseln men numera bosatt i Holland. Han är utbildad astrofysiker, och det mesta han gör hänger samman med European Space Agency. Han har tidigare publicerat en rad uppmärksammade noveller i brittiska novellmagasinet Interzone. Revelation Space är hans romandebut. I maj i år kommerhans nästa roman - Chasm City - som utspelas i samma universum som Revelation Space.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev