Old Mans War

Publicerad: Torsdag, 1 februari 2007, Skribent: Glenn Petersen
John Perry har nyss fyllt 75 år. Hans fru har dött, och han har inte mycket koppling kvar till sitt gamla liv. Vad är då naturligare än att ta värvning i det koloniala rymdförsvaret? Han skeppas iväg från Jorden tillsammans med en mängd andra 75-åringar, som alla hoppas på hemliga militära föryngringskurer. De blir kanske inte riktigt vad de hoppats på, men de blir mer än väl stridsdugliga.

Vi får följa Perrys väg genom träningslägret och vidare genom hans första stridserfarenheter på främmande planeter. Väl ute i stridens hetta, upptäcker han hemligheten bakom något som bara antytts under utbildningen – en hemlig elitstridsenhet. Denna enhet får man veta mer om om man läser vidare i Scalzis andra bok från samma universum The Ghost Brigades.

Många har noterat bokens tematiska likheter med Heinleins Starship Troopers, inklusive författaren själv. Scalzi tackar Heinlein för inspiration i förordet. Båda böckerna följer en ny rekryt genom utbildningen och vidare ut i de verkliga striderna. Scalzi har dock en bättre och mer sammanhållen handling, och är inte lika predikande som Heinlein är i sin bok. Scalzi har gjort det lite lättare för sig genom att ha en vuxen protagonist, som ser världen i en lätt cyniskt färgad synvinkel, istället för den yngling som är Heinleins berättare. Boken är skriven med ett lättflytande språk och passar utmärkt för både läsare av actionmättad militär-sf, som den som är ute efter coola rymdäventyr.

John Scalzi fick förra årets Campbell Award för att vara 2005 års bästa ny SF-författare. Han har en egen blog, där han dagligen skriver om allt som faller honom in. Han har kommit ut med en bok till i Old Man’s War-universumet, och kommer i år ut med ännu en. Han har skrivit ytterligare två SF-romaner, varav en finns att ladda ner gratis från nätet. Han har även skrivit en mängd artiklar och fackböcker.

Författarens blog "Whatever":
http://www.scalzi.com/whatever/
Intervju med John Scalzi:
http://www.strangehorizons.com/2005/20050307/scalzi-int-a.shtml
Podcastintervju på politisk blogg:
http://instapundit.com/archives/028819.php
Ambient musik komponerad av Scalzi:
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=47912319


Kommentarer

Nyhetsbrev