Gardens of the Sun

Publicerad: Tisdag, 1 december 2009, Skribent: Johan Frick
Det är 2400-talet och jorden håller så sakta på att hämta sig efter ödeläggande miljöförstöring och klimatförändringar, men till ett högt pris. De tre stora maktblocken -- Europeiska Unionen, Stor-Brasilien och Stillahavsalliansen -- är rigida, feodalliknande stater som kontrolleras av ett fåtal mäktiga familjer. Med hård hand försöker man återställa jorden till det paradis den antas ha varit före den industriella eran. En dogmatisk religion påbjuder dyrkan av Moder Gaia och hennes "gröna helgon" (framstående biologer som jobbar för att återställa den ekologiska balansen).

En annan falang av mänskligheten har bosatt sig på Jupiters och Saturnus månar och ägnar sig glatt åt alla slags experiment, naturvetenskapliga såväl som sociala. De tillämpar radikal demokrati, uppmuntrar alternativa livsstilar och gör genetiska ingrepp på sig själva lika obesvärat som deras nutida föregångare piercar sig. De konservativa jordborna ser dem som en skam och en styggelse, samtidigt som de gärna skulle vilja ta del av deras vetenskapliga upptäckter. I centrum för deras intresse står den briljanta genetikern Avernus, som inte bara skapat nya livsformer utan fullständiga nya ekologiska system, allt i ogästvänligast tänkbara miljöer.

Förhållandet mellan de båda grupperna är minst sagt spänt. Det finns krafter på båda sidor som vill verka för avspänning och försoning, och de har inlett ett trevande samarbete och lyckats få stöd av Avernus själv. Men när det första försöksprojektet, ett konstgjort biom på Jupiters måne Callisto, saboteras med katastrofala följder blir det upptakten till en konflikt som sakta men skoningslöst eskalerar till fullskaligt krig.

Det här skildras i Paul McAuleys The Quiet War från 2008. Men det var bara första halvan av berättelsen; vad det tysta kriget leder till får vi veta i den nya Gardens of the Sun. Egentligen är de båda böckerna två delar av en enda lång roman, så man bör inte försöka läsa den andra fristående.

Paul McAuley har en bakgrund som biolog, och det märks. Med smittande entusiasm skildrar han aldrig skådade livsformer, extrema biosystem och de inte mindre extrema hjärnor som förmår tänka ut allt detta. Kanske kan man misstänka att det också är hans erfarenheter från forskarvärlden som givit honom så säker blick för maktkamper, intriger och småsinta trätor som stegras till blodig fiendskap. Både som hård sf och som spekulativ samhälls- och sedesskildring är detta av yppersta klass.

Vad som är mera ovanligt för författare med naturvetenskaplig bakgrund är att det är så enastående välskrivet. Till och med de många infodumparna är intressanta och läsvärda: McAuley har den begåvade populärvetenskapliga författarens förmåga att levandegöra hårda fakta. Men det jag framför allt kommer att minnas från dessa böcker är nog de hisnande skildringarna av utomjordiska miljöer. Man får känslan att McAuley satt sig i sinnet att visa att det verkliga solsystemet kan vara minst lika spektakulärt som någonting en mer fritt fantiserande författare kan tänkas hitta på. Sense of wonder i dess renaste form!

Författarens hemsida med utdrag ur The Quiet War och Gardens of the Sun:
http://www.omegacom.demon.co.uk/

Intervju med Paul McAuley:
http://www.orionbooks.co.uk/QandA.aspx?id=5523&catID=0


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev