Enkel biljett till nattens ände

Publicerad: Torsdag, 21 januari 2016, Skribent: Maths Claesson

Berättelserna i Enkel biljett till nattens ände utspelas inte i vår framtid, utan – med Johan Fricks egna ord – i en alternativ tidslinje där historien tog en annan vändning i början av 1900-talet; en värld där det satsades på rymdfart mycket tidigare än hos oss och människan nådde stjärnorna och andra planeter.

Ur den premissen följde att rymdfararna på skeppet L'Harmonie du mondes grundade Nouveau Versailles någonstans i galaxen, staden där allt har ett pris men inget har ett värde. De längtade, efter en lång tid präglad av steril, hyperrationell teknokrati, efter det ursprungligt mänskliga i all dess sjaskiga glans.

Var hitta det? Det ursprungligt mänskliga i all dess sjaskiga glans?

Rymdfararna – homme nouveau - återskapade den gamla världen med svartvita noirfilmer från 1940-talet som förebild, Chandlers hårdkokta deckare och kanske också Blade Runner och 1980-talets cyberpunk. De lät Paris utgöra miljön, tillsatte jazzklubbar och tusenskönor i shinglat hår, skuggpojkar i kritstrecksrandiga kostymer samt en och annan intergalaktiskt rymdhamn med tillhörande sunkbar.

Resultatet? Möt Jim Delacroix, yrke privatdetektiv. Vännerna kallar honom Slim Jim, men vi får kalla honom monsieur Delacroix. En dag får han besök av en klient som träffat en vacker kvinna på nattklubben Blue Note. De hade funnit varandra och blivit sittande i timmar och drömt sig bort från den här avkroken i rymden, varför inte ge sig av till närmsta rymdhamn och fly på ett piratskepp? Sådant man säger. Och nu var han förstås kär och hon försvunnen. Kan monsieur Delacroix hjälpa till?

Kanske det. Jag tar tvåhundra franc om dagen, plus omkostnader. Och jag betvivlar att jag kommer att hitta henne vid liv...

Novellerna i Enkel biljett till nattens ände är fristående men hänger ihop. Nouveau Versailles är knutpunkten, och människorna som lever där och längtar någon annanstans eller längtar dit för det finns ännu värre avkrokar i galaxen och ännu sunkigare rymdhamnar. Eller drar därifrån som kapten Valentina Cruz som just köpt sitt första skepp och håller på att göra sig ett namn som frilanspilot. De förenas alla av den säregna blandning av space opera och fransk noir-känsla som Johan Frick skapat. Rekommenderas förstås till hårdkokta läsare, och till de av oss som gärna vill ta del av vad som sker på på annat håll i galaxen. Men mest till alla som uppskattar välskriven litteratur oavsett genre och som öppnar för nya sätt att se på vår samtid och våra drömmar.

Maths Claesson

Fotnot: Enkel biljett till nattens ände är Johans debutbok. Det är också den sista, då han hösten 2015 i alldeles för tidiga år gick bort i cancer. Läs mer om Johan här.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev