Collapsing Empire

Publicerad: Tisdag, 14 mars 2017, Skribent: Glenn

Här börjar John Scalzi på en ny serie böcker. Han lämnar nu Old Man’s War-universat och drar igång ett nytt. Det skall inte direkt bli en serie, likt en följetong, utan snarare flera böcker förlagda i samma universum. Vi får väl se hur det utvecklas.

Vi befinner oss i det galaktiska imperiet The Interdependency. Det består av ett fyrtiotal stjärnsystem som hålls ihop av The Flow, en anomali som tillåter snabbare-än-ljuset-resor. Öppningen i flödet som tillät resor till och från Jorden har dock stängts, så där finns det ingen kontakt längre. Nu har flödet börjat ändra sig igen och hotar den etablerade ordningen. The Interdependency styrs av en kejsare och dennes adel, vilka styr ett antal gillen, vilka har monopol på olika företeelser, som vapen, mat, kläder etc. Detta för att alla skall vara beroende av varandra och därmed hindra krig. Det har fungerat i några hundra år.

När den gamle kejsaren dör blir det hans oäkta dotter som får ta över, sonen som förberetts som tronarvinge, dog i en olycka. Cardenia får ett tufft uppdrag att ta över. Inte bara för att hon är oförberedd, utan för att det börjar hända saker i imperiet.

Kiva är en del av en adlig släkt som har monopol på fruktodling. Nu har hennes skepp landat på End, planeten som ligger längst ifrån platsen där alla flöden möts. Här upptäcker hon att det är uppror mot härskaren från imperiet. Det gör det svårt att göra affärer. Kiva är dock inte hjälplös. Hon gör det bästa av en dålig situation, vilket dock får till följd att hon bli inblandad i skeenden som är större än hon kunnat ana.

Scalzi skriver med fart och energi, och har här skapat ett universum befolkat av karaktärer som man snabbt känner för. Det är inga direkta nyheter vad gäller koncepten, men han gör det på ett sätt som fångar en och håller kvar till slutet.

Glenn


Kommentarer

Nyhetsbrev