Chasm City

Publicerad: Tisdag, 1 maj 2001, Skribent: Glenn Petersen
Till glädje för alla läsare som fascinerades av Revelation Space utspelas Chasm City i samma universum som Reynolds första roman. Det är dock ingen direkt uppföljare, så ni som ännu inte har stiftat bekantskap med Yellowstone kommer inte att känna er vilsna.

Så välkommen till Chasm City, Yellowstones huvudstad. Tyvärr har det hänt en olycka sedan sist. Yellowstones civilisation var beroende av de små nanomaskiner som arbetar med kroppar, verktyg och bostäder, som gav människorna möjlighet att leva utan att bli sjuka eller åldras och som formade materien efter deras önskningar.

Men så kom en pest. Ingen vet varifrån den kom, men den tog över nanomaskinerna och fick dem att blomma ut i fruktansvärda mutationer. Kött, metall, betong, allt som hade de små hjälparna i sig, förvreds bortom all kontroll; att offren räknades i tusental behöver knappas nämnas. Man blev tvungen att utrota all form av högre teknologi för att bli av med pesten.

Nu hankar sig staden fram med teknologi så gammal och simpel att ingen riktigt kommer ihåg hur den fungerar. Och spår av det fruktansvärda viruset genomsyrar fortfarande allt.

Till denna stad kommer legosoldaten Tanner Mirabel, som kom ut ur nedfrysningen på rymdskeppet med stora minnesluckor. Han vet vad han heter och att han jagar en man, Argent Reivich, som har mördat hans arbetsgivare och dennes fru, Mirabels hemliga kärlek. Gradvis dyker fler minnen av vad som hände upp, och Mirabel upptäcker att han kanske inte är den han själv tror. Och på nätterna dyker andra, främmande syner upp.

Mirabels hemplanet Sky's Edge var den första och enda planeten som koloniserades av människor som rest hela vägen dit, till skillnad från senare kolonier där robotar tagit med sig ägg som på plats odlas till befolkning. Det första skeppet som landade leddes av kapten Sky Haussmann, som senare dömdes för fruktansvärda brott mot sina passagerare och avrättades.

Men runt Haussmann växte en kult upp som långsamt spred sig. En extrem gren av sekten tog till ett minst sagt radikalt vapen för att sprida läran: ett virus som när det infekterar bäraren framkallar stigmata och religiösa visioner.

När Mirabel plötsligt börjar blöda från handflatan och sedan hemsöks av drömmar om Sky Haussmanns liv drar han den naturliga slutsatsen: någon infekterade honom med viruset på Sky's Edge. Men drömmarna stämmer inte överens med den officiella historien om vad som hände vid kolonisationen.

I jakten på Argent Reivich dras Mirabel in i Chasm Citys märkliga societet, en uttråkad överklass som fördriver tiden med genmanipulation och livsfarliga lekar. Mot alla odds har de fortfarande nanoteknologi i kroppen.

Det viskas om ett sällsynt vaccin mot pesten som de rika gör vad som helst för att komma över, och som verkar ha dykt upp samtidigt som pesten bröt ut. Men vem tillverkar det - och är det inte märkligt behändigt att det upptäcktes samtidigt som pesten kom? Och hur hänger det ihop med Mirabels virus?

Alastair Reynolds är född i Wales 1966. Han klarade sig med nöd och näppe till universitetet, och är nu bosatt i Holland där han arbetar som forskare.


Kommentarer

Nyhetsbrev