Best Served Cold

Publicerad: Fredag, 12 juni 2009, Skribent: Karin Waller
Landet Styria är sönderslitet av krig mellan en massa olika småriken. Ansvariga för en stor del av blodbaden och plundringarna är general Monza Murcatto och hennes bror Benna, skoningslösa ledare för legosoldatsarmén The Thousand Swords. De senaste åren har de stridit för hertig Orso, som vill bli kung över hela Styria. Och de har varit väldigt framgångsrika. Alltför framgångsrika. Orso känner sig hotad av deras popularitet och gillrar en fälla: han låter mörda Benna och lämnar Monza för död.

Det skulle han självklart inte ha gjort. Monza överlever och har nu ett enda mål: hämnd. Kvinnan som efter de städer hon krossat kallas The Snake of Talins och The Butcher of Caprile har nu sju män på sin dödslista, och tänker inte vila förrän de är strukna allihop och hon har hämnats sin bror.

Hon samlar på sig en märklig skara allierade - en barbar från Norden som försöker bli en bättre man; en ex-fånge som är besatt av siffror och tärningar; en torterare; en giftblandare och en försupen legosoldat som skulle kunna tävla med varandra i opålitlighet och brist på lojalitet. Orso i sin tur skickar kontinentens främsta lönnmördare efter dem.

Hämnden blir blodigare och skitigare än de hade kunnat ana. Framförallt Monza och Nordmannen Shivers förändras av den obarmhärtiga jakten: de tvingas bli allt hårdare, avskärmade och kallare. Shivers önskan att bli en god man hotar att falla under trycket av våld och mörker, och Monzas envetna målsättning ifrågasätts mer och mer samtidigt som hennes förflutna framträder bit för bit - och bilden av Benna förlorar mer och mer av sin glans.

Best Served Cold utspelar sig i samma värld som Abercrombies trilogi The First Law (Logen Ninefingers nämns till och med, närmast som en levande legend). Det är en fantasyvärld som i mycket påminner om Europa under medeltid/renässans - det finns till och med spår av ett förflutet Imperium som uppförde tempel och vägar som nu är förfallna men ändå mäktigare än något som skapats på senare tid. Det finns inga alver eller orcher eller drakar, och i princip ingen magi: det som skulle kunna vara magi skulle lika gärna kunna vara avancerad skicklighet.

Det är blodigt och krigiskt och skitigt ("This is Styria. There's always a war."), och i princip alla personer i boken är själviska, våldsamma och opålitliga. Men: mitt i allt det här har Abercrombie ett torrt sinne för humor! Det vill säga, om man spontanskrattade åt scenen i Pulp Fiction när John Travolta råkar skjuta skallen av killen i baksätet så får man sig många garv här.

Dessutom finns det en massa associationer att flina åt: bland annat en scen nästan direkt stulen från Life of Brian, minst en parafras från Liftarens Guide till Galaxen, och ett nästan exakt citat från Shakespeare. Det förekommer också en massa citat om krig och politik som jag gissar kommer mer eller mindre omskrivna från t ex Caesar, Machiavelli, Sun-Tzu med flera, men tillskrivs författare i bokens värld. En viss Verturio skrev till exempel "Never fear your enemies, but your friends, always" och "Mercy and cowardice are the same". Båda citaten spelar stor roll i Best Served Cold.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev