The Family Trade

Publicerad: Tisdag, 13 november 2007, Skribent: Johan Frick
När grävande journalisten Miriam Beckstein kommer en penningtvätthärva på spåren tror hon sig ha gjort ett scoop. Dessvärre visar sig hennes egen arbetsgivare ha ett finger i syltburken, så snart står hon utan jobb och med anonyma hot på telefonsvararen.

Men värre ska det bli. Miriam har alltid vetat att hon är adopterad; hennes biologiska mor hittades mördad när hon var spädbarn och kunde aldrig identifieras. När hon nu besöker sin fostermor får hon en låda med gamla dokument kring adoptionen. Där finns även en berlock som hittades om halsen på hennes biologiska mor, och när hon öppnar den finner hon ett hypnotiskt mönster som hon inte kan slita blicken från. Hon stirrar på det tills hon kollapsar och finner sig med ens förflyttad till en annan värld, ett parallellt Amerika som koloniserades av vikingar och därefter har stagnerat i feodalism och despoti.

Snart finner Miriam att hon tillhör den härskande familjen i denna värld, en familj vars medlemmar har den ärftliga förmågan att färdas mellan världarna. Själv har hon trotts vara död i trettio år, så hennes plötsliga uppdykande skakar förstås om maktbalansen rejält. Hennes blotta existens försätter henne i långt större fara än hon befann sig i tidigare, ty hennes nya familj får maffian att framstå som en hop sorglösa amatörer.

Familjen har hittat på ett antal fiffiga sätt att slå mynt av sin behändiga förmåga. De för över högteknologi från vår värld till sin egen (men använder den enbart för egen räkning). De kan förflytta sig med blixtens hastighet genom att helt sonika hoppa över till vår värld, sätta sig på ett flygplan och hoppa tillbaka vid destinationen. Och sådana artiklar som kan vara känsliga att forsla över gränserna i vår värld kan de ta med sig till sin och ostört forsla dit de vill på en hästkärra. Således kommer lejonparten av familjens inkomster från knarksmuggling.

En driftig och klarsynt kvinna som Miriam Beckstein inser ju snabbt att så här kan man inte ha det. Med sina resurser skulle familjen kunna rycka upp hela landet ur stagnation och misär genom att investera, modernisera, utveckla och industrialisera. Som en angenäm bieffekt skulle de därmed även mångdubbla sina egna inkomster. Problemet är bara att familjens styrande klamrar sig fast vid sina positioner så knogarna vitnar och tvärt motsätter sig all förändring. Miriam låter sig nu inte hejdas så lätt, och snart har hon skaffat bundsförvanter i båda världar, men hon har också satt krafter i rörelse som kan krossa henne om hon inte ser upp.

The Family Tradeär en rappt berättad, ytterst lättläst och underhållande äventyrshistoria som ledigt rör sig på klassisk mark - Stross nämner själv Zelazny (Amber) och H. Beam Piper (Paratime) som föregångare. Vad han själv tillför är framför allt samhällsdimensionen. Att konfrontera en klassiskt feodal fantasyvärld med modernt politiskt och ekonomiskt tänkande ger förstås stora möjligheter att spekulera kring hur ett statiskt samhälle kan förändras, hur teknologi kan befästa eller omvälva maktstrukturer, hur snabb utveckling påverkar befolkningens liv och annat sådant.

De här idéerna hinner han bara börja röra vid i The Family Trade, som knappt hinner få upp farten innan den tar slut; detta är första halvan av den roman Stross skrev. Förlaget beslöt tråkigt nog att dela upp den i två, varav den andra halvan kallats The Hidden Family och nyss utkommit i inbunden form. Fler delar är att vänta.

Charles Stross, född 1964 i Leeds, bosatt i Edinburgh och Sverigeaktuell som gäst på Swecon i Göteborg 17-19 juni, har på några få år gjort sig ett namn som en av de allra intressantaste yngre sf-författarna. Hans sf präglas av idérikedom, rörlig intelligens, hög energi och ett synnerligen gott humör. Det är glädjande att han har tagit med sig samma kvaliteter till fantasygebitet, och jag tror att den här serien har goda möjligheter att bli hans stora publika genombrott. Det är den väl värd.

Stross hemsida, bl.a. med en intressant Blogg:
http://www.antipope.org/charlie/

Författarintervju:
http://www.infinityplus.co.uk/nonfiction/intcs.htm


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev