Ciaphas Cain

Publicerad: Torsdag, 29 november 2007, Skribent: Daniel
I Warhammer 40.000 tjänar en befälskader av moralofficerare i den kejserliga armén, med uppgift att hålla den andan högt - om så krävs med våld. Kommissarierna har rätt att avrätta klentrogna ledare och mannar för att själva ta befälet och hindra reträtt eller flykt.

Ciaphas Cain är allmänt hyllad som en imperiets hjälte, men ser sig själv som en otursförföljd pultron som bara gör vad som krävs för att överleva från dag till dag. Den ständige vapendragaren Jurgen, med sina hudproblem och kraftiga odör, är en pålitlig veteran som med sin fantasilösa lojalitet och sitt meltagun räddat dem båda ur många knipor.

Genom romanserien om kommissarie Cain får vi tillgång till hans memoirer, redigerade av inkvisitor Amberley Vail - en sträng kvinna som Cain både skräms och attraheras av. Där kan vi också finna torra noteringar av löjtnant Jenit Sulla - tillhörande det 597:e valhallianska regemente som Cain fått stridsdugligt genom att ingjuta lika delar respekt och fruktan. Hon är en framtida Lady General som beundrar kommissarien, trots att han ogillar henne intensivt och försöker slingra sig ur hennes preussiskt aggressiva planer.

Romanerna om Cain är lättsammare i tonen än exempelvis Dan Abnetts böcker om kommissarie Ibram Gaunt, och här får den svarta humor som genomsyrar Warhammer 40.000-universat komma till sin rätt. Varken hett uppflammande upprorshärdar, brutala orchanfall, förrädiska kultistresningar eller ens hans egen motvilja mot strålkastarljuset kan hejda vår antihjältes bana mot ära och berömmelse. Och det är rätt kul att följa honom dit.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev