Midsommargryning

Publicerad: Torsdag, 18 april 2013, Skribent: Ola Hultin
Otäckt, högintressant och olidligt spännande!
Krig i Sverige? Det otäcka med Midsommargryning, liksom den föregående Midvintermörker, är att scenariot framstår som fullt tänkbart, vilket kännetecknar bra science fiction: "Vad skulle kunna hända, givet dessa förutsättningar?" Och Lars Wilderäng har, såvitt jag kan bedöma, god pejl på förutsättningarna.
Efter succén med den kritikerrosade Midvintermörker har han tydligt riktat in sig på målgruppen militärt och polisiärt intresserade (och kunniga), varför Midsommargryning är minst lika teknisk och fylld av yrkesjargong; men oavsett om man är pacifist eller MÖP, så är det högintressant läsning mot bakgrund av det rådande säkerhets- och energipolitiska läget och dess möjliga utveckling.
Vart är vi egentligen på väg politiskt? Vilka krafter är det egentligen som styr och finns det några säkerhetsspärrar i systemen? Lars Wilderängs välskrivna böcker är mer än brandfacklor, de är molotovcocktails i försvarsdebatten och kan utgöra underlag för åtskilliga diskussioner oavsett vilken ståndpunkt man har.
Den viktigaste frågan är: Hur undviker vi att det blir så här?

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev