The Dresden Files

Publicerad: Tisdag, 13 november 2007, Skribent: Maths Claesson
Harry Dresden - Wizard Lost Items Found. Paranormal Investigations. Consulting, Advice, Reasonable Rates. No Love Potions, Endless Purses, Parties or Other Entertainment

Harry Dresden försörjer sig som trollkarl, och som den ende magikern i Chicagos gula sidor borde han få mycket jobb. Men läget är för det mesta rätt kärvt. Hyran måste betalas, han har sällan råd att gå till stampuben och käka och sysselsätter sig mest med att sitta på kontoret och läsa pocketbok efter pocketbok.
Men Chicago är en stor stad, och ibland inträffar det mord eller brott som helt enkelt inte har någon naturlig förklaring. Det är då Harry kommer in i bilden. Verkligheten är inte så bergfast och påtaglig som vi inbillar oss. Vampyrer, andeväsen, häxor och andra märkliga magiska varelser finns omkring oss, och alla är inte snälla...

Jim Butcher har skrivit nio böcker om sin magiske privatdetektiv Harry Dresden. Böckerna är svåra att genrebestämma - här finns vampyrer och andra typiska skräckinslag, parat med fantasyns förkärlek till trolldom och svart magi. Lägg till in nypa science fiction i sättet att bygga upp en komplex och annorlunda verklighet som skulle kunna vara möjlig (men helst inte...). Förlaget föredrar hur som helst att kalla böckerna för Dark Fantasy, och det är inte helt fel..

Jim Butcher skriver spännande och medryckande, och det tar inte lång tid innan man har sjunkit in i hans nutida Chicago och allt hemskt som försiggår där. Han parodierar gärna den klassiska hårdkokta deckaren, framför i den giftiga och roliga dialogen:

Telefonen ringer.
"Dresden? I've sort of got a pair of corpses with no leads and no suspects, and a killer walking around loose."
"I've sort of got an appointment. But I'll tell you what. I'll stroll on over and take a look around, and be back here in time for it. How bad is it?" "Have you had lunch yet?"
"What?"
"She repeated the question.
"No."
"Don't."

Om man ska jämför Jim Butcher med andra författare, så är det svårt att komma förbi Charlaine Harris och Laurel K Hamilton. Men han har förstås en alldeles egen stil.

Glöm inte bort att Jim Butcher också skriver en fantasyserie - Codex Alera. Det har kommit tre böcker hittills, och den första heter Furies of Calderon. Rekommenderas för den som inte alltid har tålamod att vänta på att handlingen ska komma igång efter femtio snigelsidor eller mer - här är det oavbruten action från sidan ett och framåt.

Aktör: 
Morris
Butcher


Delar i serien

1
2
3
4
5
6

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev