Fate of the Jedi

Publicerad: Onsdag, 1 april 2009, Skribent: Maths Claesson
The Saga Continues…

Outcast är första delen i en planerad serie om nio böcker. Handlingen utspelas nästan 40 år efter händelserna i filmen Return of the Jedi. Luke, Han, Leia och de andra välkända huvudrollsinnehavarna är levande legender som slåss sida vid sida tillsammans med en ny generation hjältar för att skapa fred i en krigshärjad galax.

Det är grundförutsättningen för Fate of the Jedi. Nedan följer en kortfattad guide avsedd för dig som aldrig läst en Star Wars-roman, eller behöver friska upp minnet om vad som har hänt sedan sist i en galax far, far away…

Läget i galaxen just nu:

Klonkrigen är förpassade till historien. Minnen av det galaktiska inbördeskriget mellan Imperiet och Rebellalliansen tynar bort. Fyrtio år har gått sedan Darth Vader och den onda kejsaren Palpatine dog, men fred är trots det en sällsynt gäst i galaxen. Rebellalliansen har bytt skepnad och är inte längre en militärmakt, utan en lagligt vald regering. Den nya republiken – som de numera kallar sig – befriade sakta men säkert planetsystem efter planetsystem i galaxen från Imperiets välde. Senaten återupprättades, och Luke Skywalker återskapade Jedi-orden.

Sedan dök de grymma Yuuzhan Vong upp. De ödelade värld efter värld för att uppnå sitt mål – herravälde över hela galaxen. Nya republiken tvingades att slå sig samman med resterna av Imperiestyrkorna, och lyckades till slut vinna striden. Men förlusterna var stora, och inte minst föll den bräckliga galaktiska regeringen. Ur kaos reste sig Galaktiska alliansen, men dess försök att bringa lag och ordning i ett krigstrött stjärnsystem visade sig dömt att misslyckas. Avlägset belägna planetsystem och starka oberoende världar som Corellia såg inget behov att underordna sig Alliansen. När sedan Alliansen kom att styras av den fallne jediriddaren Jacen Solo utbröt det Andra galaktiska inbördeskriget. Alliansens styrkor stod mot en konfederation av världar som enbart önskade oberoende. Jediorden bröt sig ur Alliansen, och söker nu sin egen väg…

Om man har sett Star Wars-filmerna, kanske läst några av seriealbumen eller böckerna, så räcker det för att kunna börja läsa Outcast. Utmärkt hjälp får man också av att kika på den här behändiga pdf:en där alla huvudpersonerna i Star Wars-dramat presenteras. Om man vill friska upp minnet eller vill fördjupa sig i handlingen före Outcast, kan vi rekommendera följande böcker, som alla har det gemensamt att Jacen Solo figurerar i handlingen.

Timothy Zahn: Heir to the Empire, Dark Force Rising och Last Command. Utspelas cirka fem år efter Return of the Jedi. Luke har blivit jediriddare, och Han Solo och prinsessan Leia väntar tvillingar. Imperiets styrkor är tillbakadrivna till galaxens ytterkanter. Jacen Solo föds.

Jedi Shadow. Samlingsvolym med tre ungdomsböcker. Jacen och Jaina (Han Solo och prinsessans Leias tvillingar) har blivit fjorton år gamla och anslutit sig till Lukes Jediakademi på Yavin 4.

The New Jedi Order. 19 böcker som berättar om jedilärlingarna Anakin och Jacen, om Yuuzhan Vong uppgång och fall och om den följande Galaktiska alliansen. Börja med Vector Prime.

Inget förlag översätter och ger ut Star Wars-romaner på svenska idag. De böcker av Timothy Zahn som nämns ovan är dock översatta och kan gå att få tag på via antikvariat eller bibliotek (de heter Imperiets arvinge, Mörka krafter samt Regellernas kamp). Samtliga 14 ungdomsböcker i serien Young Jedi Knights har också översatts, men är sedan länge slut på förlaget.Delar i serien

1
2
3
4
5
6

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev