The World of Lore: Wicked Mortals

Publicerad: Måndag, 28 maj 2018, Skribent: Erica

Truth can often be scarier than fiction” - det är så Aaron Mahnke inleder sin både omtalade och omtyckta podcast.
Och det är sant. Sanningen kan ofta vara mer skrämmande än verkligheten, vilket Mahkne bevisade redan i den första volymen, The World of Lore: Monstrous Creatures.

Till skillnad från de flesta böcker i skräckgenren på våra hyllor är Wicked Mortals just berättelser från verkligheten. I den perfekta tonen för högläsning en mörk kväll med bara en ljuskälla – i vars sken skuggorna nästan verkar röra på sig... nästan... – djupdyker Aaron Mahkne in i några av mina favoritberättelser.

I All the Lovely Ladies får vi läsa om Erzsébet Báthory de Ecsed, kanske mer känd under namnet Elizabeth Báthory.  Elizabeth hoppades uppnå evig ungdom genom att bada i blodet från oskuldsfulla unga kvinnor, hämtade från närliggande, fattiga byar, där invånarna inte hade råd att sätta sig upp mot adelskvinnan, trots de fruktansvärda berättelserna som cirkulerade om den tortyr som väntade byns döttrar.
Burke och Hare, från vilka många skräckromaner har hämtat inspiration, började som två vanliga medborgare med en ganska otäck, om än för tiden inte helt ovanlig bisyssla där de grävde upp de nyligen begravda för att sälja kropparna till forskning.
Det var en lönsam sidosyssla, eller hade varit, om det inte vore för att inte tillräckligt många drog sin sista suck med tillräckligt korta intervall för att möta vetenskapens behov. Som ”tur” var, fann Burke och Hare snart en lösning på detta dilemma.

1895 flyttade familjen Cleary in i en stuga i Ballyvadlea, Irland. Familjen bestod av den åldrande Patrick Boland, dennes dotter Bridget Cleary och hennes make, Michael.
Bridget var för tiden något högst ovanligt; hon var familjens matriark. Hon hade sin egen inkomst från bl.a. skrädderi och hållandet av höns vars ägg hon sålde. Maken, Michael, hade även han ett arbete, men det var Bridget som var den huvudsakliga försörjaren.
         Kanske var det avundsjuka som låg till grund för det rykte som Michael startade, kanske var det en uppriktig oro att hans fru verkligen blivit utbytt mot en s.k. changeling, en bortbyting.
Changelings var den vitt sprida tron att människor, nära och kära och ofta, men inte alltid barn eller grannar som kanske inte var så populära, ibland kidnappades av feer – eller rättare sagt byttes ut mot feer som p.g.a. (väldigt) hög ålder inte längre var sitt släkte till nytta.

Detta var ofta förklaringen till plötsligt förändrade beteenden hos familjemedlemmar. Ibland, om rätt åtgärd vidtogs, kunde feerna tvingas att lämna tillbaka de kidnappade. Ofta inkluderade detta drastiska, för att inte säga direkt livshotande, metoder för att fördriva inkräktaren som intagit den förändrade närstående. Eld var ett vanligt verktyg.

Aaron Mahkne har ett unik sätt att berätta om mer eller mindre kända seriemördare, legender om bortbytingar, häxor och det oförklarade, som uppmuntrar lika mycket till sträckläsning som till nätter av störd sömn.

Wicked Mortals är den andra boken i The World of Lore, den tredje – Dreadful Places – beräknas släppas lagom till Halloween.

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev