The Nightmare Stacks

Publicerad: Tisdag, 19 juli 2016, Skribent: Gunilla

Det är svårt att skriva långa bokserier utan att något av den ursprungliga glöden falnar och upprepningarna börjar visa sig. Författare löser det på olika sätt. Några skriver prologer eller epiloger långt före eller efter ursprungshandlingen. Andra berättar handlingen ur ett nytt perspektiv. Charles Stross har valt att byta huvudperson och söka en ny ton och inriktning för sina Laundryböcker.

The Atrocity Archives, som inledde serien, var en ockult spiondeckare med mycket gott humör och drag av både Hellboy och Dilbert. Datanörden Bob anlitades av ”The Laundry”, ett övernaturligt MI6 som skyddar Storbritannien mot övernaturliga, ofta cthuloida, fasor. De första fem böckerna följde Bobs utveckling från förfärad kontorist till fullfjädrad arkanist. När den resan var slut bytte Stross perspektiv till Bobs fru Mo i en bok. Nu har han flyttat fokus till vampyren Alex, som vi  först mötte i romanen The Rhesus Chart.

Personbytet fungerar över förväntan bra. Alex beskrevs aldrig närmare i The Rhesus Chart. Här får vi lära känna honom på djupet, när han har ångest över att behöva hälsa på sina föräldrar i Leeds och presentera den inte särskilt trovärdiga bakgrundshistorien The Laundry har gett honom för att förklara varför han inte längre är bankir.

Men innan Alex tvingas aväta en hysterisk lördagmiddag med familjen träffar han en ung tjej som studerar drama i Leeds och älskar att umgås med människor. Eller, gör hon det? Hon beter sig lite konstigt. Sedan hon stötte på den första spanaren från Luftens och mörkrets rike, där nazistiska alver har övervintrat i århundraden för att försöka överleva angreppen från de yttre gudarna, har Cassie inte riktigt varit sig själv. Alex har så många egna problem att det tar sin tid innan han uppfattar att hans dejt beter sig underligt. När han väl anar vad som pågår ligger Leeds redan väldigt illa till.

The Nightmare Stacks har ett annat tonfall än tidigare Laundryböcker. Den känns inte lika inkrökt nördig, utan kommenterar glatt samtiden och historien på ett öppnare sätt. De tidigare böckerna kändes helt omöjliga att läsa utan någon bakgrund i sf- och skräckgenrerna. Alex äventyr kan nog vem som helst som har läst någon vampyrbok och lite ungdomsfantasy av till exempel Alan Garner uppskatta. Det är dessutom en väldigt rolig bok, med den knasiga familjemiddagen som en klar höjdpunkt.

Rekommenderas!
Gunilla


Kommentarer

Nyhetsbrev