The Abominable

Publicerad: Fredag, 1 november 2013, Skribent: Johan Broman
En fiktiv dagbok berättar om fasan på Mount Everest.
1991, när Dan Simmons samlade fakta för att skriva boken som till slut skulle bli hans polarexpeditionsepos The Terror berättade hans fru för honom att det fanns en man som bodde på ett äldreboende där en av fruns vänner arbetade. Denna man hade deltagit i en expedition till Sydpolen där den amerikanska amiral Byrd nästan omkom. Dans fru föreslog att han skulle träffa mannen för att få en ögonvittnesskildring av en strapats till jordens botten. Efter en del tvekan bestämde sig Simmons för att stämma möte med mannen och ställa några frågor om polarresor och sydpolen. Mötet med Jake Perry var kort men givande och Simmons lovade den gamla mannen att om Jake någonsin skrev den bok han hade haft tankarna på under hela sitt liv så skulle Simmons ta en titt på den.
Året där på dog Jake och det skulle ta tjugo år innan hans berättelse, nedtecknad med en vacker handstil i tolv läderinbundna anteckningsböcker, skulle nå Dan Simmons. Efter att ha läst genom den svindlande historia Jake hade skrivit ned bestämde sig Dan för att den borde läsas av alla och gav ut den som The Abominable.
1924 försvinner George Mallory och Sandy Irvine efter ett försök att ta sig till toppen av Mount Everest. Ingen vet om de lyckades ta sig till toppen, men de återvände aldrig till sitt läger. Vad som är mindre känt är att även några andra klättrare försvann samtidigt.
I franska alperna njuter Jake Perry av livet tillsammans med sina två nyfunna vänner Jean-Claude och engelsmannen känd som The Deacon. När de nås av beskedet att Mallory och Irvine har försvunnit tar de sig till London. En av de andra bergsklättrarna som försvann är en barndomsvän till The Deacon och ett besök hos den dödes moder leder till att Jake, JC och The Deacons dröm om att bestiga världens högsta berg kan bli sanning. Trots att de tre vännerna har alla tidens teknologiska framsteg med sig kommer resan bli en strapats utan dess like, Mount Everest är oförlåtande och det finns något på berget som inte vill att klättrarna ska återvända.
Dan Simmons är en utmärkt författare som tar sina efterforskningar på yttersta allvar. Hans insikter om klättringsteknik och regional politik skapar en trollbindande berättelse där det lunkande berättartempot förpassar läsaren till Tibets avlägsna bergstrakter, dess kyla, karga landskap och dödliga tillvaro. Med kuslig stämning gör Simmons sin fiktiva biografi så verklig att jag trots timmar av googlande fortfarande hoppas att Jake Perry, JC, The Deacon och kusin Reggie ska ha funnits men bara glömts bort av historieböckerna.


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.