River Marked

Publicerad: Tisdag, 1 mars 2011, Skribent: Karin Waller
Böckerna om Mercy Thompson är bra exempel på subgenren vi döpt till kick-ass chick-litt urban fantasy - "fantzy" för att använda den korta termen. De innehåller allt som hör till: gott om övernaturliga varelser i en verklig, nutida miljö, och en hjältinna som varken är våpig eller oövervinnelig men inte drar sig för att sparka monsterrumpa.

I det här fallet är huvudpersonen, Mercy, en bilmekaniker som vuxit upp i en varulvsflock. Själv är hon dock inte varulv utan "skin walker" - hon kan förvandla sig till en prärievarg - och har dessutom skarpare sinnen än vanliga människor, så till den grad att hon kan se spöken. Detta har hon ärvt efter fadern, en svartfotsindian som också var skin walker, men som dog innan hon föddes.

Mercy bor i Tri-Cities i staten Washington, nära den lokala varulvsflocken vars alfahanne, Adam, är hennes pojkvän (och på sistone mer än så). Men där finns också vampyrer och inte minst ”fey-varelser”, ett brett begrepp som täcker många olika sorters övernaturliga varelser, från älvadrottningar till trädmonster till figurer som hämtade ur europeiska folksagor.

Såväl fey-varelser som varulvar och vampyrer är inflyttade tillsammans med resten av europeerna, men om ursprungsbefolkningens mytologi och deras magiska varelser har det hittills varit ganska tyst, trots att det är där Mercy själv har sina rötter. Men nu, i sjätte boken i serien, är det äntligen dags för prärievargshistorier!

Patricia Briggs skriver själv på sin hemsida att hon kände en viss press och oro, med tanke på hur ofta indianska myter har förvrängts och feltolkats. Men sedan bestämde hon sig för att göra precis så som hon gjort med den europeiska folkloren: ösa ur den rikedom av berättelser som finns, behandla dem med respekt, men använda dem på sätt de aldrig tänkts användas på. Och det funkar riktigt bra! Resultatet blir en bok lite annorlunda än de tidigare delarna i serien: nya miljöer, färre av det vanliga persongalleriet och många intressanta nya möten.

Floden i titeln är Columbia River. Den flyter fram genom Washington och Oregon förbi nya och uråldriga sevärdheter, och Mercy och Adam ser fram mot en lugn vistelse helt för sig själva på en campingplats. Men något lurar i floden, ett gammalt monster som har väckts igen efter en lång sömn ... och nu är det hungrigt. Lyckligtvis är Mercy och Adam inte de enda på platsen som vill hindra monstret, men deras nya bekantskaper väcker också andra frågor, om vem Mercy är, var hennes förmågor kommer ifrån och vem hennes pappa var. Spännande och rolig läsning, som både ger några svar och ger intressanta uppslag inför kommande delar i serien.

Om du inte har läst Patricia Briggs böcker om Mercedes Thompson förut, så börja med Moon Called.


Kommentarer

Nyhetsbrev