Omens

Publicerad: Söndag, 1 september 2013, Skribent: Nene Ormes
En kvinna söker sanningen om sina föräldrar - är de massmördare?
Olivia Taylor-Jones är ung, driven och blivande arvinge till en rejäl förmögenhet med allt vad det innebär av societetsfamilj och överklassvanor. Hon går på välgörenhetsmiddagar med sin fästman med politikerambitioner och försöker komma på ett sätt att tala om för honom att hon vill studera och ha ett riktigt jobb. Det är med andra ord en privilegierad tillvaro med klara drag av gyllne bur och Oliva letar efter nyckeln - och så får hon veta att hon är adopterad och under en enda natt vänds allt hon vet om sig själv och sina närmaste på ända.

Oliva är född Eden Larsen, dotter till Chicagos mest notoriska ritualmördarpar, och den insikten kommer med tillhörande paparazzibelägring av hemmet, inbrott och hot. När både hennes mamma och hennes fästman är eniga om att Olivia bör ligga lågt ett tag och inte erbjuder henne något stöd bestämmer hon sig för att bespara dem hennes drama. Hon tar in på billigt motell, försöker hålla sig undan och klara sig utan familjeresurserna. Men varje steg hon tar verkar vara bevakat av någon och hon finner sig plötsligt i en liten ort utanför storstan där hon kan försöka vara anonym - Cainsville.

Men Cainsville är inte vilket samhälle som helst och Olivia har inte hamnat där av misstag. Hon har följt omen hon inte vetat betydelsen av, och blivit knuffad av krafter hon inte känt till. Cainsville å sin sida är beredd på att hon skulle komma och det är inte som andra ställen. Hela staden är strösslad med gargoyler, det finns inga kyrkor och Olivias känsla för omen och järtecken tas på allvar. I Cainsville träffar hon också sin biologiska mammas advokat och tillsammans med honom tar hon kontakt med Pamela Larsen, seriemördaren som hävdar sin oskuld. Av de åtta mord paret Larsen blivit anklagade för är två annorlunda än de andra och Oliva lovar att följa upp dem, en farlig undersökning som inte är välkommen och som bevakats av fler än pressen.

Omens är den första delen i den nya serien Cainsville av Kelley Armstrong. Den här gången är det en helt annan värld än den som Women of the Oterworld utspelade sig i, fortfarande urban fantasy men nu med folktro och referenser till irländska myter. Här har skrock en given plats och alla de saker barn sjunger ramsor om kan vara sanna. Som med alla sagor finns det skuggor och mörker jämte lyckotecknen och föraningarna. Hur är det med Larsens egentligen, mördare eller oskyldiga? Eller både och?


Kommentarer

Nyhetsbrev