Morrigan Crows magiska förbannelse

Publicerad: Måndag, 26 mars 2018, Skribent: Sofia

Morrigan Crows magiska förbannelse är första delen i serien Nevermoor, skriven av australiska författaren Jessica Townsend. Vi ställs inför en färgsprakande värld med humor och massor av charmiga inslag samtidigt som det finns en mörkare anstrykning i anslaget. Den har en stämning som påminner en hel del om J. K. Rowlings tidiga Harry Potter-böcker, med vissa drag av berättelserna om Ivy Pocket.

Här lär vi känna Morrigan Crow som alltid vetat att hon bär på en olycksbringande förbannelse och därför är dömd att inte leva längre än till sin elfte födelsedag. Hon får skulden för allt som går fel i grannskapet, från sur mjölk till hjärtinfarkter. Hennes högt uppsatte politiker till far har aldrig brytt sig hälften så mycket om sin dotter som sin karriär och Morrigan har alltid känt sig som en belastning för familjen.

Någonting oväntat händer dock på Mörkeraftonen, hennes elvaårsdag, då hon undkommer sitt dystra öde genom att hon blir insmugglad i staden Nevermoor av den excentriske Jupiter North. Väl där får hon bo på hans säregna, föränderliga hotell Deucalion där Fenestra den jättelika magnifikatten styr med järnhand över hotellets städpersonal. Morrigan får bli kandidat till det exklusiva Wundersamfundet, vilket innebär att hon måste genomgå en serie märkliga prövningar. Äntligen ges hon en chans att till sist hitta ett sammanhang - vänner och familj som inte är rädda för henne! Men alla övriga kandidater har någon säregen talang såsom superb sångröst eller skicklighet i att rida på drakar som gör dem lämpliga och Morrigan vet inte vad hennes förmåga skulle kunna vara eller om hon ens besitter någon. Om hon misslyckas med prövningarna hotas hon av utvisning och att tvingas återvända till det dystra öde hon just undkommit.

Nevermoor – Morrigan Crows magiska förbannelse är en oerhört charmig start på något som lovar att bli en riktig klassiker bland fantasyserier för åldersgruppen 9-12. Boken har redan sålts till 30 länder och det talas om att Drew Goddard håller på att arbeta på ett filmmanuskript för 20th Century Fox. Det enda jag vet är att första delen är oerhört trevlig att läsa och att jag kan rekommendera den varmt!

Sofia


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev