Mitosis

Publicerad: Torsdag, 1 januari 2015, Skribent: Glenn Petersen
Mitosis är en mellanbok i serien The Reckoners.
Mitosis är en mellanbok i serien The Reckoners. Serien börjar med Steelheart, där några människor plötsligt har fått superkrafter, och ju mer de använder sina superkrafter, desto ondare blir de. Mitosis bör nog inte läsas innan man ger sig på Steelheart, då den innehåller en del spoilers för seriens första bok. Det är en ganska kort historia som man klämmer ganska kvickt, och den kan fungera som en uppvärmning innan man ger sig på den riktiga del två i serien, Firefight.

Serien är riktad till ungdomar, och till skillnad från en del annat jag läst på sistone, så är den här verkligen skriven för ungdomar. Newcago, det som en gång var Chicago innan den onde superhjälten Steelheart förvandlade hela staden till stål, har nu åter öppnats för vanliga människor att bo i, även om de flesta fortfarande föredrar att bo under jorden. Det finns fortfarande en stor oro för att de episka, som de onda supermänniskorna kallas, skall återvända. David, som var den som fick Steelheart på fall, är med i motståndsrörelsen, kallad The Reckoners. Han och de andra jobbar nu på att göra livet i Newcago så normalt som möjligt, och locka tillbaka vanligt folk. Det går sådär.

Mellan alla de vanliga människorna har en episk smugit sig med, vilket David upptäcker. Det är Mitosis, en man som var med i ett rockband innan han blev episk. Hans superförmåga är att han kan dela sig i hur många kopior som helst och han är ute efter David. Ja, och ta över stan då förstås. Brandon Sanderson fortsätter att skriva i en takt som lämnar de flesta fantasyförfattare efter sig i ett dammoln. Jag har tappat räkningen på hur många serier han har igång nu. Det finns det ju i och för sig andra exempel på, men få håller en så konsekvent hög nivå som Brandon. Visserligen skrev han en hel del innan han först blev publicerad med Elantris 2005, men även om en del av det som nu kommer flödande är omskrivet tidigt material, så är hastigheten imponerade. Hans avslutning av Robert Jordans serie Wheel of Time hör också till det som imponerar på mig. Att få ihop trådarna i detta mastodontverk och samtidigt skriva på eget material. Han kan inte ha några fritidsproblem.


Kommentarer

Nyhetsbrev