Midnight Crossroad

Publicerad: Söndag, 1 juni 2014, Skribent: Ylva Petersen
Originell är bara förnamnet på staden Midnight.
Midnight Crossroad är den första boken i den nya Midnight Texas-serien, läs: trilogi! Huvudpersonen Manfred Bernardo är ett äkta telefon- och onlinemedium som precis har flyttat till staden Midnight för att få jobba ifred.

En avfolkningsstad som knappt finns på kartan är precis vad han vill ha och Midnight som ligger vid en korsväg och har fler igenbommade än öppna butiker är perfekt.

Manfred är trots sin ungdom och spektakulära utseende med bla ögonbrynshöjande piercings, ingen som vill väcka uppmärksamhet och det vill inte hans nya grannar heller.

Hans hyresvärd Bobo som äger och bor i den lokala pantbanken, är föremålet för grannen Fijis hemliga förälskelse. Hon är en yppig, fullbröstad kvinna som driver den lokala New Age-butiken och ägaren till en lite mer mystisk katt än normalt. Bobos anställda och inneboende, Lemuel och Olivia, är distinkt ljusskygga och av den dödliga sorten. Nagelsalongen tvärs över gatan drivs av ett homosexuellt par, det lokala mathaket drivs av det enda gifta paret i stan och bensinmacken drivs av en överbeskyddande far och hans två uttråkade barn. Och inte att förglömma, pastorn som driver en djurkyrkogård.

Originell är bara förnamnet på staden Midnight och Manfred har inte känt sig så hemmastadd sen hans mormor levde.

På en picknick tar det hus i helsicke när en tidigare försvunnen kvinna från stan hittas död vid floden. Plötsligt kryllar det av poliser och förbannade rasistiska mc-knuttar och listan på möjliga mördare behöver bli kortare och fria en av dem från misstankar. Och alla har minst en hemlighet i bagaget.

Som mångårig läsare av Charlaine Harris så känns det kul att hon verkar återgå lite till sina rötter i den här nya trilogin. Hur mycket hon än skriver om övernaturliga, sexiga varelser som vampyrer så är hon i själ och hjärta en charmig, småpratig deckarförfattarinna.

Den här senaste boken känns mer som Aurora Teagarden än Sookie Stackhouse. Magin och det övernaturliga finns där men fokus är ett helt vanligt mordmysterium. Vänskap, respekt och förälskelser tar mer plats än sex och maktspel.

Början av boken är en lite fyrkantig introduktion till staden Midnight och dess karaktärer men sedan blir hon varm i kläderna. Det finns också ett lite övertydligt men charmigt budskap om att inte döma människor efter utseende eller sexuella läggning, utan efter hur de behandlar sina medmänniskor.

Staden har blivit ett hem för människor och varelser som alla vill vara ifred och har sina hemligheter. En sorts familj bildas av dessa främlingar som hjälper varandra.

För alla som läst Charlaine Harris andra verk kommer flera av karaktärerna att vara gamla bekanta. Manfred känns igen från Harper Connelly-serien och Bobo har vuxit upp i Shakespeare från Lily Bard-serien. Somliga av figurerna kommer från Southern Vampire-serien och andra från Aurora Teagarden-böckerna.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.