Linda och Valentin, samlade äventyr vol 6

Publicerad: Fredag, 28 oktober 2016, Skribent: Glenn

Vi har nu kommit till den sjätte volymen i Cobolts nyutgivning av de klassiska Linda och Valentin-albumen. Vi får som vanligt tre originalalbum i den här volymen. Av de tre är det första, Hotet mot Ultralum tidigare utgivet på svenska. Det var det sista som gavs ut av Alvglans 1996. De två andra albumen har alltså aldrig funnits på svenska tidigare. Att vi som är kass på franska nu äntligen får veta hur det går, känns som en välgärning. Hotet mot Ultralum slutar nämligen med något som närmar sig en cliffhanger. Flertalet av de ingående huvudkaraktärerna jagar vidare i Hittebarnet från stjärnorna, som är det andra albumet i samlingen.

Hotet mot Ulralum börjar på en lyxkryssning i rymden. Linda är förtjust, men Valentin är uttråkad. Det behöver han dock inte vara så länge. Prisjägarna Dödskvartetten dyker upp på krysaren, mitt ibland alla förmögna potentater, för att kidnappa sonen till kalifen av Iksaladam. Iksaladam är ett planetsystem som hyser galaxens största fyndigheter av Ultralum, bränslet som gör överljusfart möjligt. Det är naturligtvis också det som gjort kalifen väldigt rik. När dödskvartetten rövar bort kalifens son, får de även med sig Linda. Valentin är inte ängre uttråkan, utan ger sig genast på jakt efter Linda, kalifbarn och inte minst dödskvartetten.

I Hittebarnet från stjärnorna är Linda återfunnen, men i övrigt går jakten vidare; dödskvartetten ger sig inte så lätt. Här ger sig Mézières och Christin på att häckla både utbildningsväsendet och filmindustrin. Naturligtvis gör de det med finess och gott humör. Det är nog ett av de roligare albumen i serien.

I det sista äventyret i volymen, Genom osäkra tider, påbörjas en ny sekvens av äventyr, där de plockar upp trådar från tidigare böcker. Gud och Jesus och den lätt sönderslagne maskinen Den helige ande, återkommer till en version av Jorden, och Linda och Valentin är dem hack i häl. Här börjar jakten på den jord som försvann i ett tidigare äventyr.

Här blir man undfägnad med flera av mina favoriter i fråga om bikaraktärer. Shingouzerna, som också kan göra dåliga affärer ibland, Schniarfen är härligt näbbig och lägger sig i allt den kommer åt, och den tjurige men hårt prövade transmutören gör äventyren så mycket bättre. Det kan kännas som att man missat en del om man hoppar in i serien här, och man har rätt, man missar mycket om man börjar här. Köp de fem före! Du kommer inte att ångra dig.

Nu är det bara ett album kvar. Sedan är det slut. Sista serien publicerades i Frankrike 2010.

Suck.


Kommentarer

Nyhetsbrev