Linda och Valentin: Samlade äventyr del 3

Publicerad: Onsdag, 1 april 2015, Skribent: Glenn Petersen
Att återutge dessa album i rätt ordning är en kulturgärning av rang
Förlaget Cobolt har nu kommit till det tredje albumet i återutgivningen av de klassiska serierna om rumtidsagenterna från Galaxity. Denna gång har man kommit fram till albumen Ambassadören som försvann (1975), Den falska världen (1977) och Vårdagjämningens hjältar (1978).

I Ambassadören som försvann anländer en ny ambassadör från Jorden till Point Central, samlingspunkten för alla folkslag i galaxen för att representera jorden i det galaktiska rådet. Linda och Valentin är med för att eskortera honom. Naturligtvis är det första som händer att han blir bortrövad. Valentin råkar bli tagen han med, och det blir upp till Linda att ta redan på vad som hänt och försöka rädda såväl ambassadören som Valentin. Här är en av mina favoritkaraktärer med, den lilla ilskna transmutören från Bluxt.

Den falska världen tar os tillbaka till Jorden. Valentin är på uppdrag i olika historiska perioder av jordens historia och utsätts för dödlig fara så snart uppdraget börjar. Under tiden sitter Linda i ett kontrollrum tillsammans med en historiker från Galaxity, som är specialist på jordisk historia. Det är en historia som är lite Philip K Dick-isk i sitt upplägg och man vet till en början inte vad som är vad. En väldigt annorlunda serie.

I Vårdagjämningens hjältar utses Valentin till Jordens representant och skickas till en döende civilisation. Där skall han kämpa mot tre andra planeters kämpar för att sedan hamna i en prekär situation. Där får Linda kliva in och rädda situationen. Den är skickligt berättad i fyra parallella historier med de olika kämparnas utmaningar och med en hel del läckra grafiska lösningar. Här har helt klart både tecknare och manusförfattare haft skoj när de utformade serien.

Att återutge dessa album i rätt ordning, något som inte ens skedde i Frankrike, är en kulturgärning av rang. Jag kastar mig genast över varje nytt album, och kan knappt vänta innan nästa kommer. Det här är serier man kan läsa om och om igen och ständigt hitta nya saker att glädjas åt.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev