Här kommer natten

Publicerad: Torsdag, 26 april 2018, Skribent: Gunilla

Omslaget på Charlotte Aquilonius roman Här kommer natten visar en kvinna med bandagerade händer som smetar blod över en vit bordsyta. Hon är uppsminkad och festklädd i silkig, röd klänning med långa ärmar och bara axlar. ”En glamourbok med vampyrer” tänkte jag och säkert många med mig när de såg bilden. Men det stämmer inte riktigt.

När jag slår upp första sidan möts jag inte av nattliv vid Stureplan, utan av en målerisk beskrivning av uteserveringen Fåfängan på Södermalm i Stockholm. Den ligger på toppen av en otillgänglig bergknalle, och vi får följa en mystisk berättare på hundpromenad upp längs bergssidan. Plötsligt förändras vyn ut över Saltsjön och vi ser inte längre Finlandsfärjorna, utan segelskutor tillhöriga en annan tidsålder. Har vi färdats i tiden? Är det ett minne?

Det får sin förklaring först en bra bit in i romanen. Istället förs vi i kapitel ett till en annan del av Södermalm, där 65-åriga Kaj Fransen har ljugit för sin fru och sagt att han är inlagd för kontroll på kliniken där han går för behandling av blodbrist. Han är patient hos hematologen Milla Kärnsten, en läkare som arbetar med ett projekt kring transfusionskrävande anemi. Men Milla har inte alls bett honom stanna på kliniken. Istället tar Kaj tillfället i akt och gör en helkväll på stan. Det slutar illa, och eftersom det här är en vampyrroman kan vi lätt inse hur.

Det visar sig att vampirism, för ganska snart inser vi att det finns båda äldre och yngre vampyrer, i Stockholm och Paris, är en medicinsk åkomma. Somliga dör när de bits av en vampyr, andra är immuna, och en tredje grupp förvandlas till något annat än blodsugare. Vi presenteras för den hänsynslösa vampyren Jean de Lanoy och den mystiska Tiamats dotter. Det drar ihop sig till strid mellan de levande döda i Stockholm, och naturligtvis kommer de levande att råka i kläm.

Här kommer natten är varken överdrivet våldsam eller romantisk, däremot både spännande och välskriven, med inslag av numerologi och skojig kvasivetenskap. För alla stockholmare är det riktig julafton att läsa om vampyrernas trassliga relationer på Södermalm.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev