Ghost Story

Publicerad: Måndag, 1 augusti 2011, Skribent: Gabriella Gomez
Harry Dresden: trollkarl, privatdetektiv, Chicagos beskyddare, allmän monsterslaktare... och för närvarande död.

Urban fantasy-serien The Dresden Files är en underhållande mix av action, humor och noirdeckare. Jim Butcher levererar med "Ghost Story" en av sina starkaste böcker på länge, med både komiska och gripande scener, alltid kryddade med en lagom dos ironisk självdistans.

I den trettonde delen av The Dresden Files möter vi den spökligare sidan av Chicago, när Harry måste lösa sitt eget mord. Problemet är bara att de flesta levande varken hör eller ser honom. Inte heller är Harrys poltergeist-förmågor mycket att skryta med och soluppgångar innebär ett definitivt slut för en stackars gast.

Chicago är dessutom under attack från alla möjliga övernaturliga otäckingar. När Harry får veta att ett misslyckande att finna sin mördare innebär att han snarast får sällskap på andra av tre personer han håller av är det bara att plocka fram minnet av de otäcka spöken han slagits mot och försöka sno deras bästa tricks. Efter ett litet besök hos Chicagos bästa medium, såklart.

Passande för en bok med så spökligt tema, handlar mycket av "Ghost Story" om det som varit: Halvt bortträngda minnen tränger fram och hemligheter luskas ut. Vi känner igen både vänner och fiender från tidigare böcker. För trogna läsare är boken en skattgömma med svar på frågor som satt myror i huvudet på oss i dussintalet böcker.

Är man ny inför Dresden Files, är det däremot inte läge att hoppa in vid denna del. Boken knyter snarare ihop händelsetrådar och för vidare intriger som legat och kokat, än skapar nya.

Gillar man resten av det färgstarka persongalleriet i Dresden Files, får man också sitt lystmäte i den här boken. Som anades i novellen Aftermath (vilken ingår i samlingen Side Jobs) leder Harrys frånfälle till en instabil allians mellan Chicagos kvarvarande beskyddare. Karrin Murphy, den pyttelilla men stenhårda snuten, gör sitt bästa för att leda Harrys gamla medkämpar i samma riktning. Men att få rebelliska trollkarslärlingen Molly, D&D-frälsta varulvar, dubbelspelande vampyrer, djupt troende kristna och en och annan maffiaboss att sluta tjafsa och jaga monster tillsammans är inte lätt; däremot väldigt underhållande läsning.

Harry Dresdens värld har blivit allt grymmare och mörkare under seriens gång. Den utvecklingen fick en blodig klimax i den omskakande tolfte delen, Changes, som ruckade på den övernaturliga spelplanen på mer än ett sätt. Även om Harry inte kan vila i frid än, sänker Butcher tempot lite här, vilket ger både figurgalleriet och läsaren tid att andas ut och reflektera. Det är ett lyckat grepp, som ger de actionscener som förekommer maximal intensitet. För såklart är det inte en Dresden-bok utan en rejäl magisk fight eller två. När en gammal hederlig eldbesvärjelse inte längre fungerar måste Harry klura en extra gång innan han ger sig i närstrid (vilket, som vi kanske alla vet, inte riktigt är hans starkaste sida). Men när han väl får till det? Ja, då sitter i alla fall jag där med ett stort flin, för inte ens döden kan hålla den här slitne trollkarlsdeckaren nere.


Kommentarer

Nyhetsbrev