Carve the Mark

Publicerad: Onsdag, 25 januari 2017, Skribent: Anna

Om en blandar religion, ruffig natur, rivaliserande folkslag, superkrafter och rymden – kan det verkligen bli något? Det låter nästan som lite för mycket av det goda, tycker ni inte? Tja, det kanske LÅTER så, men sanningen är att det faktiskt blir väldigt bra.

Veronica Roth – författaren till storsäljaren Divergent – är äntligen tillbaka med en ny bok! I Carve the Mark lämnar hon USA och till och med jorden för att ge sig ut i rymden. Närmare bestämt landar skeppet på planeten Thuvhe. Där har Akos och Cyra växt upp i olika rivaliserande folkslag – båda inom högt uppsatta familjer som lärt sig hata varandra. När Akos blir kidnappad av Cyras bror korsas deras vägar.

Okej, men hur kommer superkrafterna in då? När de kommer in i puberteten utvecklar alla en kraft som är representativ för deras personlighet. Det kan till exempel handla om att inte känna smärta, att kunna byta minnen med andra eller att kunna laga saker, men alla krafter är unika. Båda Cyra och Akos har väldigt speciella krafter som gör att de passar extra bra ihop. Cyra överför smärta till alla hon tar i – ”överför” eftersom hon själv måste stå ut med smärtan så fort hon inte tar i någon. Akos kan stoppa andras krafter – vilket betyder att han är en den enda som inte bara kan ta i Cyra, utan också helt ta bort hennes smärta.

Carve the Mark är inte riktigt lika actionorienterad som Divergent, utan betydligt mer nedtonad och långsam. Karaktärerna har inte heller riktigt lika himlastormande känslor som hotar att bränna sönder ens eget nervsystem. Lite vuxnare och inte lika svartvit – vem som är ond och vem som är god problematiseras och det går att se anledningar till varför båda sidor handlar som de gör.

Närheten till naturen gör också att boken starkt kontrasterar mot Divergent. Även om de har en hel del högteknologiska prylar på Thuvhe förhåller sig båda folkslagen hela tiden till naturen på ett ganska intressant sätt. Naturlagarna blir som en religion som firas med ceremonier och som även bär med sig ett gäng fundamentalister.

Om du vill ha en mognare rymdvariant av Tahereh Mafis Juliette Chronicles, eller verkligen gillar Saga är Carve the Mark en riktig fullträff! Boken kom samtidigt ut på engelska och på svenska.


Kommentarer

Nyhetsbrev