A Natural History of Dragons

Publicerad: Lördag, 1 mars 2014, Skribent: Nene Ormes
Lady Isabella Trents memoarer från ett liv fyllt av drakar.
Numera känner hela världen till lady Isabella Trent. Det var hon som lyfte drakarna från deras dimmiga förflutna som skrämmande monster i skog och berg till deras position som en av naturens främsta skapelser. Hon har skingrat vidskepelse och missuppfattningar genom sina stora verk om drakarnas anatomi och habitat. I tidigare böcker har hon skildrat sina upptäcktsresor men det är först nu, med dessa memoarer, som vi får se hela den verkliga historien från lady Trents synvinkel.

Som ung flicka var Isabella fascinerad av hur världen fungerade och hennes väg till att bli en av naturvetenskapens mest framstående profiler har inte varit rak eller enkel. Den här berättelsen tar oss genom hennes historia från den första dissekerade staren, genom hennes föräldrars förfäran att en ung kvinna av hennes börd och ställning ska intressera sig för böcker och vetenskap, till hennes inträde i societeten och därigenom hennes biljett ut till äventyret. Det var inte lätt för en kvinna att få göra något utanför hemmet, men med en man som inte bara stödde hennes läsvanor med ett gediget bibliotek utan också delade hennes fascination för drakar fick Isabella en chans att leva ut sina drömmar.

När Isabellas man, Jacob, är med och finansierar en expedition till Vystranas otillgängliga bergstrakter för att studera drakar i deras naturliga miljö lyckas Isabella övertyga honom om att ge henne en plats bland medlemmarna, och så börjar hennes äventyr på riktigt. Vystrana visar sig vara inte bara en bergstrakt fylld av drakar utan även skådeplats för mänskliga dramer och efterhand dras expeditionen in i livet i bergsbyn.

A Natural History of Dragons är den första delen i en serie memoarer skrivna av lady Trent själv där hon med stor ärlighet och med en serie självutlämnande detaljer berättar om den första expeditionen, om folket i Vystrana, om drakarna de såg och om farorna de mötte från både djur och människor.

Världen Brennan har skapat för sin serie påminner om vårt eget 1800-tal och somliga av länderna är igenkännbara från våra kulturer. I andra delen, A Tropic of Serpents, besöker lady Trent andra delar av världen och vi får möta nya arter av drakar och se nya mänskliga öden.


Kommentarer

Nyhetsbrev