Hidden Figures

Publicerad: Fredag, 3 februari 2017, Skribent: Gunilla

Eftersom filmen Dolda tillgångar snart har premiär på bio i Sverige, och det dessutom är ”svarta historiemånaden” i USA, så handlar veckans tips om film och böcker med afroamerikanskt tema.

Dolda tillgångar baseras på Margot Lee Shetterlys bok Hidden Figures, om en grupp afroamerikanska kvinnor som jobbade för  NASA under rymdprogrammets glansdagar. Kvinnorna var ursprungligen mattelärare. De värvades av regeringen under andra världskriget och fortsatte till NASA när raketforskningen från kriget övergick till rymdforskning.

En av matematikerna från Hidden Figures, Katherine Johnson, figurerar också i ett avsnitt av tv-serien Timeless. Det är en kul och knasig tidsreseserie där en av huvudpersonerna, Rufus, hela tiden smärtsamt påminns om hur knepigt det är att vara svart tidsagent i USA. Än så länge går den bara att streama, men den kommer nog på dvd när första säsongen är klar (20 februari sänds sista avsnittet).

Mer svart på tv: I Harlem, New York City, stöter vi på den skottsäkra superhjälten Luke Cage. Allt berättas ur ett afroamerikanskt perspektiv. Luke är cool, men absolut bäst är Mahershala Ali som superskurken Cottonmouth. Det är en ”syskonserie” till Jessica Jones och Daredevil, med Jessicas ibland-pojkvän Luke i huvudrollen, men baserad i Harlem istället för Hell’s Kitchen. 

På bokfronten har vi fått in två underhållande böcker som båda tar avstamp i H P Lovecrafts rasistiska skräckberättelser och vrider på dem för att ge läsaren ett nytt perspektiv.

The Ballad of Black Tom av Victor Lavalle är en kortroman som låter sig inspireras av HP Lovecrafts rasistiska novell "The Horror at Red Hook" för att berätta för moderna läsare om rasismen i 20-talets New York. Huvudpersonen är en skojare dras in i händelserna kring en magisk bok och – förstås – möter fasor bortom mänskligt förstånd. Välgjort!

Lovecraft Country, som snart dyker upp i storpocket, är en episodroman som hämtar inspiration från Lovecrafts New England, men med rasismen i fokus. Den utspelar sig på 50-talet. När Atticus kommer hem från sin vända i Korea har hans pappa försvunnit, och eftersom de grälade om värvningen vill Atticus verkligen hitta honom. Tillsammans med sin barndomsvän Letitia och sin onkel George (som skriver The Safe Negro Travel Guide) följer de ledtrådar från Florida till New England. Väl där får Atticus veta var hans släkt varit förslavade, vad som gjorts mot dem och vad de ännu har kvar att kämpa mot.

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev