Xanathar's Guide to Everything

Publicerad: Tisdag, 21 november 2017, Skribent: Michael Petersén

Klotet är tillbaka! Ett av rollspelsvärldens mest kända monster har skrivit en guide till rollspelet Dungeons & Dragons. Jag har alltid haft en svag punkt för Skullports inofficiella härskare, beholdern Xanathar.  Nu är han tillbaka, med sin älskade guldfisk och syrliga kommentarer om alla lägre livsformers patetiska existens. Egentligen är det väl en annan beholder än den som barbaren Ayesha i vår spelgrupp så ömt kallade för Klotet för länge sedan, men dess attityd till alla andra kreatur har inte förbättrats det minsta. Också bortsett från det innehåller denna guide mycket matnyttigt och intressant.

Först och främst finns här inte mindre än 31 nya underklasser (eller specialiseringar) till grundklasserna i spelet. Alla beskrivs lika noggrant som de som finns med i Player's Handbook. Alla grundklasser får nya specialiseringar, ofta tre stycken men ibland bara två. Dessutom ges mer bakgrund om och tips på hur man spelar varje grundklass. Det är samma specialiseringar som finns i Unearthed Arcana på Wizards of the Coasts hemsida, men med mindre ändringar här och där. Det är genomgående bra underklasser, de känns alla vettiga och balanserade. Det enda jag saknar är kanske den nya varianten av grundklassen Ranger som finns i Unearthed Arcana, men den behövde kanske mer arbete för att fungera precis som WotC  tänkt sig. Förhoppningsvis dyker den upp i ett senare regelsupplement.

Nästa stora nyhet är ett system för att skapa rollpersonens bakgrund, som ett slags "Life Path". Det är betydligt enklare (och mindre roligt)  än det som till exempel återfinns i nya Western, men man får med det mesta av intresse. Här kan du bestämma vilka som var din rollpersons föräldrar, om du har några syskon, om alla lever, vad de sysslar med och mycket mera. Du kan slå fram resultaten eller välja vad du tycker passar för din rollperson.  Sedan kan du ta reda på varför rollpersonen valde en viss bakgrund och en viss klass. Till slut kan du bestämma ett antal viktiga händelser rollpersonen varit med om innan äventyren började. När allt är klart har du en gedigen bakgrund till din rollperson. Den kan skrivas ut till en lång berättelse eller bara beskrivas i korta anteckningar. Ett roligt och välgjort avsnitt!

Sedan följer material i högre grad avsett för spelledaren. Här återfinns nya regler och förtydliganden av regler från Dungeon Master's Guide, hur du bygger encounters med lagom svårighetsgrad för dina spelare, och massor med slumpmässiga möten-tabeller. Fällor avhandlas noggrant, både enkla och vettiga fällor som man kan tänka sig används i gamla övergivna dvärgastäder och mer avancerade varianter som bara en ond och galen ärkemagiker kan montera i sin dödsdungeon of doom.

Mot slutet finner vi några magiska föremål av den mindre kraftfulla sorten och en hög med nya besvärjelser. Min paladin kommer att uppskatta den nya besvärjelsen "Find Greater Steed" som låter honom åkalla till exempel en pegas som troget riddjur. Allra sist återfinner vi det som jag kanske tycker att man kunde ha utelämnat - ett antal sidor med namnförslag. Internet är fyllt med namnlistor. De hade kunnat utnyttja dessa sidor till något nyttigare, men det är ett litet smolk i den välfyllda bägaren.

På alla sätt är detta ett bra och roligt supplement. Jag rekommenderar det varmt.

Michael


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev